Petice za bezpečí a rozumný rozvoj oblasti Nad Čimickým údolím

Kontaktujte autora petice

reakce na odpověď MČ

2024-09-05 19:57:48

Zde naše navazující komunikace s městskou částí, v plném znění:

 

Vážení,

děkujeme za Vaši odpověď na „Petici za bezpečí a rozumný rozvoj oblasti Nad Čimickým údolím“ ze dne 10. 7. 2024. Jak už bylo zmíněno v průvodním dopise k petici, jsme rádi, že se v Čimicích začíná něco dít. Především kvitujeme nedávnou participaci týkající se OC Draháň a zadání dopravní studie k úpravě části Čimické ulice. V některých směrech nicméně vidíme prostor pro zlepšení a rádi bychom s Vámi jménem zdejších obyvatel, kteří petici podepsali, a tedy sdílí stejné vize jako my, v zahájeném dialogu pokračovali.

 

Petice požadovala především: 

1. úpravu křižovatky ulic Čimická a Vánková a přilehlého okolí,

2. realizaci konkrétních veřejně prospěšných návrhů a 

3. ověření a vytvoření podmínek pro

zlepšení občanské vybavenosti v celých Čimicích, zejména OC Draháň. Těchto témat a

v tomto pořadí se držíme i v této replice.

 

1. Úprava křižovatky ulic Čimická a Vánková a přilehlého okolí

Pan radní Slabihoudek nám dal k připomínkám návrh projektu, za což velmi děkujeme, a

připomínky máme následující:

 

a) Dodatečná bezpečnost přechodů. Projekt k přechodům pouze navrhuje přidat ostrůvek. To je podle nás málo. Oba přechody jsou velmi frekventované, protože východně od Čimické ulice není žádná (státní) škola či školka ani supermarket, tudíž přechody denně používají děti i další obyvatelé z oblasti. Přidání ostrůvku navíc nic nezmění na velké rychlosti, kterou tam auta nyní jezdí. Navrhujeme: vyvýšit přechod do úrovně chodníku nebo přidat zpomalovací práh a dále snížit max. povolenou rychlost na 30 km/h v době 7-17 hod. (jako je to nyní u přechodů u zastávky MHD Čimická u OC Draháň). Pouhé přidání ostrůvku může kvůli výraznému zúžení vést k nebezpečným střetům souběžně jedoucích aut a cyklistů. 

 

b) Další přechody. Projekt nepokrývá dva přechody pro chodce, které trpí stejnými nedostatky, a sice přechody při ul. Na Průhonu (pan Jedlička na nedávné participaci říkal, že úprava tohoto přechodu by měla být připravována zvlášť - pokud ano, prosíme o informaci o stavu příprav, případně poskytnutí projektu) a dále při ul. Libeňská. Navrhujeme, aby projekt zahrnul i tyto přechody a učinil je bezpečnými, zejména ostrůvek a další prvky navržené v bodě a) výše.

 

c) Cyklopruh. Navrhujeme přidat po celé Čimické ulici vyhrazený cyklopruh. Považujeme to za žádoucí nejen proto, že tam vede oficiální cyklostezka (A284), ale i za účelem ochrany pěších: cyklopruh od nich oddálí auta, která nyní jezdí vzhledem k úzkému chodníku nebezpečně blízko. Prostor na to je, ale bude to asi vyžadovat zúžení ostrůvku oproti šířce navržené v projektu pro bezpečný průjezd aut i cyklistů zároveň. Abychom si ověřili prostorové možnosti pro přidání cyklopruhu, jeden z tvůrců petice oslovil svého známého, pana Fillera z Laboratoře udržitelného urbanismu, kterému jsme si  dovolili návrh projektu ukázat. Pan Filler možnost přidání cyklopruhů potvrdil a dokonce navrhl konkrétní úpravy projektu (viz přiložené dokumenty). 

 

d) Úprava chodníku. Úzký chodník při zdi PN Bohnice je poničený a po výměně lamp nevzhledný. Navíc se svažuje do silnice, což významně ztěžuje pohyb osob, zejména s kočárky. Výška obrubníků, stejně jako sklon do vozovky nesplňuje současné normy.  Navrhujeme v rámci tohoto projektu jeho opravu, a to nejen v prostoru zastávky MHD, ale až po vrátnici PN Bohnice u křížení s ulicí K Ládví.

 

e) Pozice lamp. Nedávná výměna lamp za lampu s užší základnou pomohla a jsme za ni rádi. Prosím ale vyvinout ještě snahu o relokaci lamp, neboť některé byly opět umístěny doprostřed (již tak úzkého) chodníku. Případně prosíme o ujištění, že s přemístěním se počítá s budoucím rozšířením chodníku. 

 

f) Úpravy ulice Vánková. V projektu se předpokládá, že dojde k úpravě ulice Vánková, jak to navrhl developer v  řízení o změně ÚR pro „Obytný soubor Nad Čimickým údolím 2“ (zaslepení severního ramene atd.). Protože nelze předjímat, kdy, v jaké podobě a zda vůbec stavební úřad změny povolí, navrhujeme, aby byl projekt úprav Čimické ulice navržen tak, aby mohl být realizován nezávisle na tomto územním řízení a jeho výsledku. Prosíme o zvážení těchto připomínek a o sdílení případné další verze návrhu projektu.

 

2. Realizace konkrétních veřejně prospěšných návrhů

Petice navrhuje několik konkrétních veřejně prospěšných návrhů, které by se v oblasti mohly za podpory MČ realizovat. Ve své odpovědi jste je bohužel přešli, a proto se zeptáme znovu a konkrétněji:

 

a) Podporuje MČ pěší propojení oblasti s Čimickým údolím? Přistoupí MČ k přípravě projektu tak, aby mohlo být propojení zrealizováno spolu s „Obytným souborem Nad Čimickým údolím 3“, které již má územní rozhodnutí?

 

b) Podporuje MČ pěší propojení oblasti s PN Bohnice? Zná, popř. mohla by MČ zjistit stanovisko PN Bohnice, zda je takové propojení vůbec v dohledné době reálné?

 

c) Rozumíme, že okolí Čimického rybníka by mělo být pokryto v připravované urbanistické studii. Určité revitalizační prvky by nicméně podle našeho názoru šlo připravit a zrealizovat hned a nezávisle na této komplexní proměně, jejíž příprava zejména realizace bude trvat přinejmenším několik let. Mohla by MČ na toto alokovat určité finanční prostředky a stanovit kontaktní osobu, se kterou bychom mohli naše návrhy konkrétněji probrat?

 

d) Podporuje MČ revitalizaci prostoru asfaltového hřiště na konci ul. Vánková? Za předpokladu souhlasu zdejších vlastníků/obyvatel SVJ Vánková a souhlasu vlastníka pozemku p. č. 828/2 (dnes stát-ÚZSVM, výhledově MČ, dojde-li k převodu), mohla by MČ alokovat určité finanční prostředky na podporu revitalizace hřiště?

 

3. Ověření a vytvoření podmínek pro zlepšení občanské vybavenosti v celých Čimicích, zejména OC Draháň 

Oceňujeme zadání urbanistické studie i snahu zapojit do přípravy zdejší obyvatele. Prosíme, abyste nás o dalším vývoji pravidelně informovali, rádi budeme nápomocni například s propagací chystaných participací. Prosíme, aby MČ tomuto dala prioritu odpovídající velikosti dluhu, který vůči zdejším obyvatelům v tomto směru má, a to tak, aby se OC Draháň stala důstojným centrem Čimic v rozumně dohledné době. Tuto repliku sdílíme se signatáři petice.

 

S pozdravem

Za petiční výbor

Ondřej Stočes


Ondřej Stočes

odpověď od MČ

2024-08-03 08:13:39

Zdravíme všechny signatáře petice!

Od městské části jsme dostali odpověď, kterou v plném znění můžete nalézt na tomto odkazu

S odpovědí nejsme zcela spokojeni, jelikož podle nás dostatečně neodpovídá na zmíněné problémy a na druhou stranu obsahuje odpovědi na dotazy, které v petici nezazněly. Z toho důvodu se pokoušíme od zastupitelů (konkrétně pana radního Slabihoudka) znovu dostat lepší odpověď s konkrétními kroky a termíny, které povedou zejména ke zvýšení bezpečnosti v ulici Čimická (přechody, chodníky, zastávka autobusu). Stav této ulice a jejího okolí považujeme za prioritu i vzhledem k nedávné srážce dvou automobilů, jejíž výsledkem byl naštěstí jen zdevastovaný billboard. V této souvislosti jsme se rovnou MČ zeptali na legálnost s prosbou o odstranění trosek.

Máme obavy, že řešení, které MČ zvažuje a které p. Slabihoudek přinesl k nahlédnutí na setkání s občany, není dostatečné a nepokrývá všechny jmenované problémy.

O dalším jednání s MČ budeme informovat.

S pozdravem autoři petice


Ondřej Stočes

ukončení petice

2024-06-20 21:09:09

petice je předána na MČ Praha 8 a čekáme na vyjádření


Ondřej Stočes

Informace o Petici za bezpečí a rozumný rozvoj oblasti Nad Čimickým údolím

2024-06-20 20:59:21

Dobrý den, 

chtěl bych tímto poděkovat všem, co se podepsali pod Petici za bezpečí a rozumný rozvoj oblasti Nad Čimickým údolím. Je povzbuzující vidět, kolika sousedům není zdejší stav lhostejný a dovedou si představit lepší a hlavně bezpečnější okolí. Cílem petice primárně nebyla snaha o celkové zlepšení přehlížených Čimic, ale spíše jen naší oblasti v ulicích Vánková a Hrašeho a bezprostředního okolí. Záměrně proto, aby bylo snazší dosáhnout nějakého výsledku v dohledné době. I tak se podařilo nasbírat skoro 250 podpisů, za které ještě jednou děkuji společně se spoluautory petice. 

Petice vznikla krátce předtím, než zastupitelstvo svolalo několik schůzek s obyvateli na téma rekonstrukce OC Draháň i dalšího rozvoje Čimic, které kvitujeme. I tak nám dávalo smysl petici na MČ podat, abychom získali oficiální vyjádření a případně termíny plánovaných změn. 

Petici jsem zanesl na MČ minulý týden, nyní běží 30 denní lhůta na vyjádření ze strany MČ. O výsledku Vás budu informovat.

Děkuji

S pozdravem Ondřej Stočes a spoluautoři

 


Ondřej Stočes



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.