Chceme dostupnost léků na ADHD, které jsou v zahraničí běžné a efektivní

Kontaktujte autora petice

Oznámení o aktualizaci petice a změně citovaných studií

2024-08-12 00:05:45

Vážení signatáři,

rádi bychom vás informovali, že došlo k aktualizaci naší petice týkající se dostupnosti léků na ADHD v České republice. V rámci této aktualizace jsme opravili některé chyby ve citovaných studiích a zahrnuli novější a přesnější údaje, abychom zajistili správnost a aktuálnost informací.

Konkrétní změny ve studiích:

  1. Opravené a nahrazené studie:

    • Původní citace:
      • Muller, U., et al. (2019): Tato citace byla odstraněna, protože studie s tímto autorem a rokem není dohledatelná.
      • Faraone, S. V., et al. (2006): Studie „Stimulant medications and risk of substance use disorders in ADHD: A review of the evidence“ byla nahrazena správnou citací, protože původní citace obsahovala chyby v datu a názvu.
      • Wilens, T. E., et al. (2008): Původní citace byla opravena, protože správné datum a publikace neodpovídaly uvedeným údajům.
      • McCarthy, S., et al. (2009): Tato citace byla odstraněna, protože studie s tímto autorem a rokem není dohledatelná.

Aktualizované a ověřené studie zahrnuté do petice:

  • Cortese, S., Adamo, N., Del Giovane, C., Mohr-Jensen, C., Hayes, A. J., Carucci, S., Atkinson, L. Z., Tessari, L., Banaschewski, T., Coghill, D., Hollis, C., Simonoff, E., Zuddas, A., Barbui, C., Purgato, M., Steinhausen, H.-C., Shokraneh, F., Xia, J., & Cipriani, A. (2018): „Comparative efficacy and tolerability of medications for attention-deficit hyperactivity disorder in children, adolescents, and adults: a systematic review and network meta-analysis.“ The Lancet Psychiatry, 5(9), 727–738. DOI: 10.1016/s2215-0366(18)30269-4 

Tato studie představuje systematický přehled a meta-analýzu, která hodnotí účinnost a tolerabilitu různých léků používaných k léčbě ADHD u dětí, adolescentů a dospělých. Autoři provedli komplexní analýzu dostupných dat, aby zjistili, jak se jednotlivé léky, včetně lisdexamfetaminu, amfetaminů a Ritalinu porovnávají v účinnosti a toleranci.

 

  • Stuhec, M., Lukić, P., & Locatelli, I. (2018): „Efficacy, Acceptability, and Tolerability of Lisdexamfetamine, Mixed Amphetamine Salts, Methylphenidate, and Modafinil in the Treatment of Attention-Deficit Hyperactivity Disorder in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis.“ Annals of Pharmacotherapy, 53(2), 121–133. DOI: 10.1177/1060028018795703

Tato meta-analýza se zaměřuje na účinnost, přijatelnost a tolerabilní profil léků jako lisdexamfetamin, směsné amfetaminové soli, methylfenidát a modafinil u dospělých pacientů s ADHD. Autoři prověřili různé studie, aby vyhodnotili, který z těchto léků nabízí nejlepší výsledky.

 

  • Wilens, T. E., Faraone, S. V., Biederman, J., & Gunawardene, S. (2003): „Does Stimulant Therapy of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Beget Later Substance Abuse? A Meta-analytic Review of the Literature.“ PEDIATRICS, 111(1), 179–185. DOI: 10.1542/peds.111.1.179

Tato meta-analýza zkoumá, zda stimulantní terapie ADHD zvyšuje riziko pozdějšího zneužívání látek. Autoři analyzovali dostupné důkazy, aby zjistili, zda léčba stimulanty, jako je Adderall, má vliv na riziko rozvoje závislostí jak v adolescenci, tak v dospělosti.

 

  • Chang, Z., Lichtenstein, P., Halldner, L., D’Onofrio, B., Serlachius, E., Fazel, S., Långström, N., & Larsson, H. (2013): „Stimulant ADHD medication and risk for substance abuse.“ Journal of Child Psychology and Psychiatry, 55(8), 878–885. DOI: 10.1111/jcpp.12164

Tato studie se zaměřuje na vztah mezi užíváním stimulantů při léčbě ADHD a rizikem zneužívání látek. Autoři zjistili, že stimulantní léčba ADHD je spojena s nižším rizikem zneužívání návykových látek.

 

Co se změnilo v textu petice:

  • Aktualizované informace o účinnosti léků: Nové studie potvrzují účinnost amfetaminů a lisdexamfetaminu při léčbě ADHD.
  • Přesnější údaje o riziku závislosti: Novější výzkumy ukazují, že správně řízená léčba stimulancemi nemusí zvyšovat riziko závislosti a může v některých případech toto riziko dokonce snižovat.
  • Přehled dostupných medikací v České republice: V současné době jsou v České republice dostupné léky pro léčbu ADHD, které zahrnují nestimulantní atomoxetin (Strattera), stimulantní methylfenidát (včetně formulací Methylphenidate Neuraxpharm a Concerta) a nestimulantní guanfacin. Bupropion a klonidin jsou používány off-label, ale nejsou oficiálně schváleny pro ADHD.

Děkujeme vám za pochopení a vaši pokračující podporu. Tyto změny posílí naši snahu o zlepšení dostupnosti účinných léčebných možností pro pacienty s ADHD v České republice.

S pozdravem,

Radim Kurka
Autor petice


Radim Kurka



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...