Pro klidnou a bezpečnou Kutnou Horu

MM

/ #35 Počítám se mezi ty, kteří by byli u toho, když myšlenka přišla na svět

2012-04-13 20:53

Emoce jsou vzedmuté a to natolik, že i moje se zvedly, když jsem byla v pátek v pozdější odpoledni oslovena k podpisu petice. Pak jsem se vrátila a vedla dialog s aktviistkami - studentkami. On to byl spíše monolog z mé strany, ale dívky poslouchaly pozorně mé argumenty. Rozcházely jsme se s tím, že je dobré vyslechnout obě strany a že kritici navrhovaného řešení by měli přijít s protinávrhem. Komplexní řešení neexistuje. Existuje jen trvalá cesta kroků, směřujcícch ke komunikaci, výchově či pomoci - podle potřeby. Kroků konaných tady a teď a námi všemi. V sociální oblasti pracuji 18 let, 14 let se aktivně podílím na programech sociální intervence a mohu konstatovat zhoršující se atmosféru ve společnosti. Již v příspěvcích v této rubrice se objevují ataky, které nemají žádný racionální základ. Doufám, že na veřejném jednání, které se k této věci bude konat, se sejdou konstruktivní lidé, kteří budou mít dobrou kulturu komunikace. Lidé, kteří se s problematikou seznámí, k pravidlům azylových domů se dají využít standardy domů fungujících. Všichni je mají na internetu. S pojemem prostupné bydlení se lze také dobře seznámit. Nejapná hádanice neinformovaných lidí nemůže přinést žádné řešení.
Pro ty, kteří doporučují, abychom si vzali nepřizpůsobivé občany k sobě sděluji, že bydlím v lokalitě, kde je v okolí řada ubytoven. Denně se s jejich obyvateli potkávám, s některými se zdravím, některým důvěřuji, některým ne. Tak už to na světě chodí.