Vláda Petra Nečase je nejhorší vládou od r. 1950

ŠČ

/ #138 Trochu obšírněji

2012-09-23 11:12

To, co dnes vyplouvá na povrch jako vyhřezlý vřed, není jen důsledkem "činnosti" poslední zlodějské vlády, ale důsledkem celého vývoje od roku 1989. Komunisté měli problémy, jak akcelerovat ekonomiku a přitom se nezavázat poddaností cizím velmocem. Ne vždy se to podařilo. Ale to nebylo nic proti tomu, co se stalo po roce 1989.

Všechny vlády více či méně participovaly na tom, jak co nejrychleji vyvést majetek mimo dosah společnosti, tedy nás všech. Vložit jej do zahraničních rukou tak, abychom se dále nepodíleli na možném rozhodování o budoucím ekonomickém vývoji. Dnes už (snad kromě Budvaru a lesů) není co převádět a možné zdroje pro žití nad poměry vyschly.

V politické oblasti jsme předali veškerou (nebo téměř veškerou moc) do Bruselu a Mons (velitelství NATO), takže už týden po nástupu Zemana na hrad jsme začali humanitárně bombardovat Jugoslávii. A v tomto duchu pokračujeme i nadále. Nic na tom, že to platíme ze svých daní a ničíme ekonomiku dalších, nám nic nedělajících zemí a navíc ničíme i ekonomiku svou. EU a NATO nám nyní diktují, co a jak máme dělat i v ekonomické oblasti.

Naše zadlužení, které mělo přispět k nastartování naší ekonomiky, bylo povětšině diverzifikováno. Zisky šly povětšinou na pobídky zahraničních firem, na úplatky i na nehoráznou "reprezentaci" těch mocných nahoře, kteří se právě drželi kormidla, ale do národní ekonomiky většinou nešly (Skoda není národní podnik, ale jen filiálka zahraničního investora stejněm, jako Hyundai). Naopak, splátky a úroky z půjček, včetně penále za nedodané stavby (některé dálnice) jdou na úkor společnosti, tedy každého z nás, kteří je musíme splácet ze svých daní. A nyní nastal ten okamžik, kdy naše nefunkční a rozkradená ekonomika už nemůže přes každého jednotlivce splácet nesplatitelné dluhy ve výši přes bilión korun a nastává kolaps. Tomu chce Nečasova vláda zabránit dalším odíráním lidí, Zeman to chce řešit dalším podplácením zahraničních investorů (a tím dalším utahováním budoucích šroubů), Sobotka to chce řešit zamezením úniků prostředků z rozpočtu. Ale to jsou jen hledání řešení důsledků, nikoli příčin. Možnost je jen jedna. Odstřihnout ekonomiku od nesplatitelných půjček (třebas jako Island), znárodnit tunely a politicky se odtrhnout od svých poručníků. Ale to se většině "konzervativců" nebude líbit. Jiná cesta ale není. Navíc, není ke komu se přiklonit, protože nynější Rusko je stejně "demokratické", jako ČR se všemi prohnilými atributy. A Čína je daleko, přestože se jeví jako budoucí nadějný hegemon světového vývoje.