ZA ZACHOVÁNÍ LEZECKÉ STĚNY ROŽNOV

Quoted post

Maggie

#90 Nutnost licence

2012-04-12 13:02

#80: - Re: Re: Re: Nutnost licence

omyl - službu nevykonávají VŽDY - všude - zkušení lezci! já se pouze ptala, kdo za to bere zodpovědnost, netvrdím, že by to měla být služba - ale chci v tom mít jasno - aby v tom měli všichni jasno předem a ne až se něco stane - hledat osobu zodpovědnou - osobu, která za to ponese nemalé následky. ano - ať si zaplatí instruktora! a jsme u toho - na mnohých stěnách to tak běžně funguje - chceš radu? - chceš aby se Ti někdo odborně věnoval? zaplaťte si instruktora, např.: http://www.vertikon-singingrock.cz/kurzy?view=item, http://www.horolezeckastenasobotka.cz/index.php/cs/cenik.html - většina stěn nabízí tzv. KURZY - kde si člověk zaplatí instruktora, který licenci 100% mít musí! na rožnovské stěně, se tohle děje běžně STANDARDNĚ - tolikrát jsem byla svědkem, jak Meďa mnoha lidem-návštěvníkům stěny dává instrukce-cenné rady, nejen úplným začátečníkům, ale i "zkušeným" lezcům, když vidí chyby. jinde by za to člověk zaplatil nemalé peníze.

dost pochybuji o tom, že když člověk podepíše - ne vždy se podepíše
každý - že veškerou zodpovědnost při lezení bere na sebe = leze na vlastní
nebezpečí - že by to prošlo! vy tomu věříte? určitě by se vyšetřovalo, jestli
bylo všechno technicky v pořádku, bezpečnostní předpisy, normy, atd - nebo se pletu? nevím, poučte mne - děkuji

Odpovědi

Nepřihlášený uživatel

#92 Re: Nutnost licence

2012-04-12 13:29:37

#90: Maggie - Nutnost licence

ano Maggie, taky jsem videl jak odborny instruktor Meda dupe jak ma nekdo drzet osmu a sam pri jisteni telefonuje, jisti jednou rukou a nesleduje jisteneho lezce. Instruktor na stene neni treba, a kdo chce, at si ho zaplati.

Na kole jezdim taky bez instruktora a ver mi, ze je to smrtelne nebezpecne. znas dnesni cesty ze?

Nepřihlášený uživatel

#96 Re: Nutnost licence

2012-04-12 13:41:09

#90: Maggie - Nutnost licence

Neřekl bych zdaleka, že většina stěn nabízí kurzy nebo mají instruktora.
Je to tak půl na půl (+-10% třeba).
Na spoustě stěn leze člověk jak umí a není nikdo, kdo by mohl fundovaně poradit.

Jsou taky dvě kategorie stěn - komerční a "školní" (Rožnov).
Ty školní v drtivé většině nemají na toto vůbec nikoho.
A ani to nemusí být nutná potřeba.
Komerční většinou mají, někdy taky ne.