Otevřený dopis Ing. Alexandře Udženiji – sklad pro pěstouny Josífek

V Praze dne 16. 8. 2024

Vážená paní inženýrko Udženijo,

obracíme se na Vás v souvislosti s událostmi týkajícími se skladu Josífek ve Středisku pro podporu náhradních rodičů, u jehož slavnostního otevření jste byla a jejž z pozice zastupitelky pro Prahu 2 podporujete. Dne 8. 8. 2024 jsme byli informováni, že paní Alena Benešová a paní Alena Kubátová, které dosud sklad vedly, obdržely od Centra služeb pro rodinu a dítě a dětského domova Charlotty Masarykové výpověď. Sklad zrušen nebude, ale působení paní Benešové a paní Kubátové zde k 31. 8. 2024 končí.

Tato zpráva nás, náhradní rodiče, kteří sklad navštěvovali, nemile zaskočila. Z našeho pohledu vykonávaly paní Benešová a paní Kubátová svou práci profesionálně. Vybudovaly bezpečné prostředí, kam jsme se s důvěrou – a většinou v doprovodu našich dětí – vraceli.

Do toho, aby sklad fungoval, vložily své know-how, pomohly vytvořit zázemí, o něž se svědomitě staraly a dále jej kultivovaly. Udržovaly prostor skladu v pořádku a čistotě. Dbaly o to, aby věci, které jsou do skladu přijímány (oblečení, hračky, kočárky apod.), byly vždy ve výborném stavu, čisté a bezpečné k užívání (např. autosedačky apod.). Obdržené věci obratem kontrolovaly, třídily a ukládaly. Vedle materiální stránky pečovaly o rozměr sociální. Rozšiřovaly síť lidí, jako jsme my, těch, kteří do skladu přicházejí nejen pro pomoc, ale sami sem věci rádi věnují a kteří sklad dále doporučují; na základě našich kontaktů přispívá svými věcmi do skladu mnoho dalších adoptivních i neadoptivních rodičů.

To, že jsou p. Benešová a p. Kubátová současně aktivně působícími přechodnými pěstounkami, nám připadá přirozené, je to běžná praxe i v mnoha dalších pěstounských skladech. Máme radost, že můžeme děti jim svěřené do péče potkávat, nikdy to nebylo na obtíž. Vnímáme to navíc i jako bonus: že přijímáme pomoc od osob, které naší situaci náhradních rodičů rozumějí.

Od ledna letošního roku jsme začali pozorovat změny, ke kterým ve skladu docházelo. Ze strany vedení začal být na p. Benešovou a p. Kubátovou vyvíjen tlak a byl zaveden způsob kontroly vydávaných věcí, který vedl k narušování vzájemné důvěry. Nerozuměli jsme, proč se to děje. Pracovní nasazení a způsob, jakým obě sklad vedly, tomu z našeho pohledu nezavdával příčinu. Rozvázání pracovního poměru s p. Benešovou a p. Kubátovou je zřejmým vyústěním těchto tendencí a my chceme upozornit na dění, které nepovažujeme za důstojné.

Rádi bychom tímto vyjádřili vděk vůči paní Aleně Benešové a paní Aleně Kubátové. Hluboce si vážíme jejich času, úsilí, obětavosti a vlídnosti. Velmi bychom uvítali, kdyby mohly svou činnost vykonávat jinde. Jsme si jisti, že vůle k tomu na jejich straně je, a na druhou stranu my stojíme o spolupráci s nimi. Proto se na Vás obracíme s prosbou, pokud by to bylo ve Vašich silách, podořte obě dámy v úsilí nalézt nové prostory pro nové zázemí, kde by mohly p. Benešová a p. Kubátová vybudovat jiný pěstounský sklad, nezávisle na organizaci, která s nimi ukončila spolupráci. Pěstounských skladů není mnoho, mají neuvěřitelný smysl, obě dámy mají s jeho vedením letité a bohaté zkušenosti a podle nás, náhradních rodičů, to umí, dělají to lidsky a s velkým porozuměním našim potřebám.

Předem moc děkujeme za vstřícné vyhodnocení naší prosby, s úctou

Za náhradní rodiče

MgA. Zuzana Frantová, BBA

Mgr. Hana Hrušťáková

Mgr. Klára Choulíková

Klára Choulíková    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem akceptuji, že Klára Choulíková bude moci vidět všechny informace, které v tomto formuláři uvedu.

Souhlasím se zpracováním informací, které jsem poskytl/a v tomto formuláři, a to pro následující účely: