Petice za včasné informování občanů o dění v obci Doksy

My, občané obce Doksy a vlastníci zdejších nemovitostí prostřednictvím této petice dle zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním, vyjadřujeme znepokojení s počínámím vedení obce.

1. Kácení stromů. V poslední době dochází k častému kácení vzrostlých stromů, aniž by veřejnost byla informována o důvodech rozhodnutí obce. Takto byla pokácena například stará lípa na polní cestě nad bývalou hospodou Na Zahrádkách, topoly podél silnice na Družec a  možná další. Nyní obec ve vegetačním období plánuje pokácet stromořadí kaštanů v Družecké ulici, a to bez zveřejnění rozhodnutí o povolení kácení. Kácet stromy lze jen za splnění zákonných podmínek a po pečlivém zvážení všech dopadů na kvalitu životního prostředí. Stromy mají nejen estetický a emoční význam, zejména pro starší generace. Stromy také snižují prašnost, chrání před prudkým sluncem v letních měsících, ochlazují vzduch, tlumí hluk, zlepšují mikroklima a působí na krajinný ráz a ráz vesnice. Stromořadí kaštanů je útočištěm ptactva Přírodního parku Povodí Kačáku. S jejich pokácením zmizí útočiště pro tyto ptáky, stín zahrádek nad ulicí Družecká, alespoň částečné odhlučnění nedaleké dálnice a přirozená ochrana chodců před vozidly, která často překračují nejvyšší povolenou rychlost. S pokácením bez náhrady v místě vznikne také větší riziko vysychání půdy a přehřívání vzduchu nad silnicí a tím zhoršení kvality života v obci zejména v létě. Stromy do ulic prostě patří.

2. Nedostatečné informování občanů o stavebních pracech a zejména dopadech na jejich dopravní obslužnost. Ačkoliv například občané Družce jsou předem informování o plánech v obci na webových stránkách, včetně omezení parkování a doby, po kterou omezení potrvá, v obci Doksy se nic podobného neděje. Obec Doksy má webové stránky, facebookové stránky, aplikaci do mobilu "V obraze", tištěný Dokeský zpravodaj a obecní vývěsku. S výjimkou jednoho formálního rozhodnutí, které si běžný občan neotevře, zveřejněného na webu, tak obec nikde neuveřejnila stručné a přehledné informace o tom, kdy přesně a na co se mají občané připravit. Zejména starší generace pak nejsou informovány v místě obvyklým způsobem vůbec. Pro některé je skutečně zásadním problémem, pokud se ráno před jejich domem začne bagrovat a nemůže vyjet s vozidlem, invalidním vozíkem nebo přijmout asistenční služby nebo dovážku potravin. Takto se s občany nejedná! Mnozí z nich navíc jsou zaregistrováni v aplikaci "V obraze", která má sloužit k informování občanů. Očekávají tedy, že zejména o těchto omezeních budou informováni tímto způsobem. Obec informuje pouze selektivně o některých neproblematických investičních akcích.

3. Dle neoficiálních informací plánuje obec dobudovat kanalizaci pro ulici Družecká. Bohužel se nebyla schopná včas koordinovat s plány na opravu silnice, kterou provádí Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje tak, aby se současné opravy silnice využily současně pro vybudování kanalizace. Plánované kácení stromořadí tak je bohužel daní za tuto nekoordinovanost postupů a mohlo mu být předejito. Občané v ulici Družecká tedy nejenže pravděpodobně přijdou o stromy, ale budou čelit dalším dopravním omezením v budoucnosti, protože cesty před jejich domy budou zanedlouho znovu rozkopány. V posledních letech přitom půjde už o několikátou uzavírku, včetně dočasného omezení autobusového spojení na zastávce Doksy, most.

Žádáme:

• Pozastavit plán kácení stromořadí v Družecké ulici do doby než se k němu vyjádří kompetentní nadřízené orgány ochrany přírody a krajiny, neboť rozhodnutí o povolení kácení stromů nebylo obcí zveřejněno.
  • Informovat občany o všech omezujících opatřeních v obci v místě obvyklým způsobem, tedy zejména na webových stránkách obce, v aplikaci "V obraze", tištěným Dokeským zpravodajem a na obecní vývěsce.
  • Svolat mimořádného jednání zastupitelstva obce, kde se veřejnost bude moc informovat o budoucích plánech v obci, například o budování kanalizace a možnosti se k ní připojit.

Adéla Šípová, občanka obce Doksy, senátorka    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem akceptuji, že Adéla Šípová, občanka obce Doksy, senátorka bude moci vidět všechny informace, které v tomto formuláři uvedu.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.

Souhlasím se zpracováním informací, které jsem poskytl/a v tomto formuláři, a to pro následující účely: