Mánes umělcům! Výzva Nadaci českého výtvarného umění.

Kontaktujte autora petice

Díky vám jsme mohli nominovat do dozorčí rady NČVU

2024-05-13 06:17:43

Vážené podporovatelky, vážení podporovatelé, 

děkujeme za více než dva tisíce podpisů pod výzvu, aby správní rada NČVU vyhlásila volby, ve kterých budou moct kandidovat zástupkyně a zástupci kulturní veřejnosti z uměleckých spolků. Třebaže správní rada odmítla volby na své pozice vyhlásit, umožnila volby do dozorčí rady, které 12. května skončil mandát.

Spolek Skutek, který za touto výzvou stojí, oslovil dalších deset výtvarných sdružení, aby postavil své kandidátky a kandidáty. Některé z nich skutečně nominovaly své zástupce. Také my jsme nominovali naši zástupkyni: předsedkyni Skutku a právničku Alenu Kunicovou. Jsme přesvědčeni, že její odbornost může být klíčová při řešení agendy, již má dozorčí rada před sebou. 

Zvolení či nezvolení nezávislých kandidátek a kandidátů je v rukou stávající správní rady NČVU. Ta by členstvo dozorčí rady měla zvolit na svém úterním jednání 14. května. Domníváme se, že složení nové dozorčí rady bude dobrým ukazetelem, nakolik si správní rada uvědomuje závažnost problémů, se kterými se v Mánesu potýká. A jak si je vědoma názoru kulturní veřejnosti na to, co v Mánesu a s Mánesem má dít. 

Bez vaší podpory by určitě nebyl tak silný tlak na nadaci, aby konala v zájmu umělecké scény a kulturní veřejnosti. Jsme přesvědčeni, že menší by byla i pozornost sdělovacích prostředků. Nebýt vás, nebyl by hlas kulturní veřejnosti tak dobře slyšet. 

Ať již volby do dozorčí rady dopadnou jakkoliv, pro Skutek tím pozornost k Mánesu neskončí. Jeho členky a členové si dobře uvědomují, že po iniciativě Mánes umělcům v roce 2013 nastalo desetileté období, kdy nadace dobře věděla o nespokojenosti umělecké scény s jejím konáním a přesto dál fungovala uzavřeně, netransparentně a svou situaci dál zhoršovala. Zatím poslední z článků v Deníku N ukazuje, že během této doby např. dovolila své ředitelce manipulovat s majetkem nadace ve prospěch vlastní rodiny.

V situaci, kdy se tyto informace dostaly na povrch, odstoupila ředitelka NČVU po třech desetiletích z funkce. Naše pozornost se proto mimo jiné musí upřít k tomu, v jakém stavu převezme ředitelskou agendu její nástupkyně či nástupce. Také proto doufáme, že v dozorčí radě zasednou osobnosti, které budou na dění v nadaci dohlížet. 

Věříme, že změny v Mánesu jsou možné. Chceme, aby se Mánes vrátil mezi respektované české výstavní síně a nadace plnila své závazky vůči výtvarným umělkyním a umělcům i ke kulturní veřejnosti.         

Veškeré dostupné informace k současné situaci, a to včetně článků, které za uplynulý měsíc vyšly v médiích, můžete najít na našich webových stránkách.


Jiří Ptáček
místopřeseda Spolku Skutek

   

        

 


Jiří Ptáček



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...