Chceme dostupnost léků na ADHD, které jsou v zahraničí běžné a efektivní

Petice za zařazení amfetaminových preparátů, jejich enantiomerů, formulací s prodlouženým uvolňováním a lisdexamfetaminu (Elvanse) na seznam schválených léčiv pro ADHD v České republice

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) je neurovývojová porucha, která ovlivňuje schopnost jednotlivců soustředit se, regulovat impulzivní chování a kontrolovat hyperaktivitu. V mnoha evropských zemích jsou Elvanse (lisdexamfetamin) a Adderall (amphetamin) již schválené a efektivně používané léky pro léčbu ADHD. V České republice však tyto léky stále nejsou dostupné, což omezuje možnosti léčby pro pacienty, kteří by z těchto terapií mohli mít prospěch. V České republice je nejběžnější linie léčby nestimulantní atomoxetin, stimulantní methylfenidát a jeho dvě formulace z prodlouženým uvolňováním (METHYLPHENIDATE NEURAXPHARM a Concerta). Z dalších nestimulantních a alternativních medikací je Guanfacin registrován pro léčbu ADHD. Rovněž Bupropion a Klonidin jsou používány off-label pro ADHD a také nejsou stimulanty.

Dostupné léky v zahraničí:

V mnoha zemích jsou k dispozici širší možnosti léčby ADHD, včetně různých formulací a kombinací léků, které nejsou v České republice běžně dostupné. Kromě již zmíněných léků jako Elvanse (lisdexamphetamine) a Adderall (amphetamine) jsou v zahraničí dostupné i další léky s různými mechanismy účinku. Například různé enantiomery a formulace Amphetaminu mohou nabízet flexibilnější přístup k léčbě, zatímco Lisdexamphetamin, což je proléčivo  aktivované až po metabolizaci, poskytuje pomalejší a vyrovnanější účinky v centrálním nervovém systému. Tento mechanismus také přispívá k menšímu riziku zneužívání.

V různých studiích se ukazuje, že některé registrované přípravky v České republice mohou být méně efektivní než Amphetaminy a jeho různé enantiomery a formulace. Amphetaminové produkty často nabízejí flexibilnější přístup k léčbě a mohou pomoci zmírnit vedlejší účinky. Lisdexamphetamin, díky svému mechanismu pomalé aktivace po metabolizaci, může přispět k vyrovnanějším účinkům a nižšímu riziku některých vedlejších účinků. Tímto způsobem mohou zahraniční léky nabídnout pacientům širší spektrum možností a možnost vybrat si terapii, která nejlépe vyhovuje jejich specifickým potřebám a reakcím na léčbu.

Amfetaminy, jejich enantiomery a proléčiva

• Účinnost: Amphetaminy, včetně Dexedrinu (Dextroamphetamine), směsných amfetaminových solí, jsou rovněž velmi účinné. V některých studiích se ukazuje, že mohou být mírně účinnější než Methylfenidát
  • Hlavní důkazy:
    • Cortese, S., et al. (2018): Tato meta-studie ukazuje, že amfetaminy vykazují silnou účinnost při léčbě ADHD u dospělých a často jsou preferovány kvůli své robustní účinnosti. V tomto textu je uvedeno, že amfetaminy, včetně dextroamfetaminu a směsných amfetaminových solí, jsou efektivní a že v některých studiích mohou být o něco účinnější než methylfenidát. U dětí a adolescentů může být methylfenidát, zejména ve formě Ritalinu, v některých případech účinnější než amfetaminy.
    • Stuhec, M., Lukic, P., & Locatelli, I. (2018): Tato meta-analýza ukazuje, že lisdexamfetamin (LDX) vykazuje nejvyšší účinnost při léčbě ADHD u dospělých. V porovnání s placebem má LDX největší vliv na snížení symptomů ADHD. Směsné amfetaminové soli (MASs) ukazují střední účinnost, zatímco methylfenidát (MPH) je méně účinný než LDX a MASs. Modafinil (MDF) neprokázal významnou účinnost při snižování symptomů ADHD. Studie tedy naznačuje, že nejlepší výsledky v léčbě ADHD dospělých poskytuje LDX, následovaný MASs a MPH, přičemž MDF nebyl účinný ve srovnání s placebem.

Porovnání účinnosti

Na základě dostupných důkazů ukazuje, že amfetaminy (zejména dextroamfetamin a směsné amfetaminové soli a lisdexamfetamin) často vykazují mírně vyšší účinnost ve srovnání s methylfenidátem při léčbě ADHD. Avšak rozdíl v účinnosti může být minimální a závisí na individuální reakci pacientů. Některé studie naznačují, že amfetaminy mohou poskytovat výraznější úlevu od symptomů a mohou být preferovány v případech, kdy methylfenidát není zcela účinný.

Přehled nejvíce účinných medikací

• Amfetaminy a jejich formulace s prodlouženým uvolňováním (včetně lisdexamphetaminu): Obecně vykazují nejvyšší účinnost ve klinických studiích při snižování symptomů ADHD. Lisdexamphetamin (LDX), konkrétně, je považován za jeden z nejúčinnějších léků pro léčbu ADHD, často vykazuje lepší výsledky než jiné stimulanty, včetně tradičních amfetaminů a methylfenidátu.
  • Methylfenidát a jeho formulace s prodlouženým uvolňováním: Také velmi účinný a široce používaný. Je často první volbou pro mnoho pacientů díky své prokázané účinnosti a bezpečnostnímu profilu. Methylfenidát však může být méně účinný než některé formy amfetaminů a LDX u určitých pacientů.
  • Atomoxetin (Strattera): V České republice první linie léčby ADHD. Ve většině zemí však není atomoxetin preferovanou první volbou kvůli nižší efektivitě ve srovnání s stimulanty, jako jsou amfetaminy a methylfenidát. Atomoxetin má pomalejší nástup účinku a odlišný profil vedlejších účinků, což může být výhodné pro některé pacienty s ADHD.

Další medikace jako Guanfacin, Bupropion a Klonidin, které jsou většinou až další linie léčby, mohou být pro některé pacienty efektivní. Je důležité, aby pacienti měli možnost konzultovat s lékařem různé možnosti medikace a najít tu nejvhodnější, která bude odpovídat jejich individuálním potřebám a specifickým podmínkám.

Studie a důkazy o riziku zneužívání medikací při léčbě ADHD

1. Vztah mezi léčbou ADHD a zneužíváním drog

• Wilens, T. E., Faraone, S. V., Biederman, J., & Gunawardene, S. (2003): Studie s názvem "Does Stimulant Therapy of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Beget Later Substance Abuse? A Meta-analytic Review of the Literature," publikovaná v PEDIATRICS, zkoumá vztah mezi léčbou ADHD stimulanty a rizikem vzniku pozdějšího zneužívání návykových látek. Studie ukazuje, že použití stimulantů pro léčbu ADHD není spojeno se zvýšeným rizikem vzniku závislosti na drogách. Naopak, správná léčba ADHD stimulanty může ve skutečnosti snížit riziko budoucího zneužívání návykových látek, protože pomáhá kontrolovat impulzivní a riskantní chování. Studie zahrnuje analýzu dlouhodobých výzkumů a ukazuje, že léčba stimulanty může mít pozitivní dopad na snížení rizika vzniku poruch užívání návykových látek jak v adolescenci, tak v dospělosti.

2. Riziko zneužívání stimulancií

• Chang, Z., et al. (2013): V článku „Stimulant ADHD medication and risk for substance abuse“, publikovaném v Journal of Child Psychology and Psychiatry, se uvádí, že léčba ADHD stimulanci nezvyšuje riziko zneužívání návykových látek. Studie naznačuje, že léčba stimulanci může dokonce snížit riziko budoucího zneužívání návykových látek.

Shrnutí

• Riziko závislosti: Studie naznačují, že léčba ADHD stimulantní medikací, jako je Adderall, nemusí zvyšovat riziko závislosti na drogách a v některých případech může dokonce pomoci snížit toto riziko tím, že léčí symptomy ADHD a zlepšuje celkové chování pacienta.

Důvody petice:

1. Nedostatečná léčebná nabídka: : V současné době jsou v České republice dostupné pouze omezené možnosti léčby ADHD, což může znamenat, že někteří pacienti nedostávají optimální léčbu. Také jsou často výpadky, což pro některé lidi může být problém - momentálně je velká nedostupnost léku Concerta, který výrazně ovlivňuje kvalitu života pacientů s ADHD.
  2. Evidentní přínosy v sousedních zemích: Lisdexamfetamin (Vyvanse/Elvanse) a Amfetamin (Adderall) jsou běžně předepsané a osvědčené léčebné možnosti v okolních zemích EU, kde prokázaly svou účinnost a bezpečnost.
  3. Potřeba diverzifikace léčby: Zahrnutí těchto léků do seznamu schválených léčiv by poskytlo pacientům více možností, jak efektivně řídit své symptomy ADHD. Pokud někomu nesedne Ritalin, nemá moc dalších možností jak řešit své ADHD pomocí stimulantní medikace. V sousedních zemích je možné kvalitněji a svobodněji nastavit léčbu díky větší dostupnosti léků.

Požadavek:  Žádáme tímto kompetentní orgány České republiky, aby přehodnotily současný seznam schválených léčiv pro ADHD a zvážily zahrnutí léků lisdexamfetamin, amfetamin a jeho enantiomery a formulace. Tento krok by mohl významně zlepšit kvalitu života mnoha pacientů trpících ADHD a přinést nové naděje na efektivní řízení jejich symptomy.

Závěr: Vyjadřujeme tímto naše přesvědčení, že přidání těchto léků na seznam schválených léčiv by představovalo pozitivní krok směrem k zlepšení dostupnosti a kvality léčby ADHD v České republice. Děkujeme všem, kdo se k této petici připojí a podpoří naše úsilí o lepší léčbu ADHD.

Referencované studie v APA formátu:

Cortese, S., Adamo, N., Del Giovane, C., Mohr-Jensen, C., Hayes, A. J., Carucci, S., Atkinson, L. Z., Tessari, L., Banaschewski, T., Coghill, D., Hollis, C., Simonoff, E., Zuddas, A., Barbui, C., Purgato, M., Steinhausen, H.-C., Shokraneh, F., Xia, J., & Cipriani, A. (2018). Comparative efficacy and tolerability of medications for attention-deficit hyperactivity disorder in children, adolescents, and adults: a systematic review and network meta-analysis. The Lancet Psychiatry, 5(9), 727–738. https://doi.org/10.1016/s2215-0366(18)30269-4 - Odkaz na studii

Stuhec, M., Lukić, P., & Locatelli, I. (2018). Efficacy, Acceptability, and Tolerability of Lisdexamfetamine, Mixed Amphetamine Salts, Methylphenidate, and Modafinil in the Treatment of Attention-Deficit Hyperactivity Disorder in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. Annals of Pharmacotherapy, 53(2), 121–133. https://doi.org/10.1177/1060028018795703Odkaz na studii

Wilens, T. E., Faraone, S. V., Biederman, J., & Gunawardene, S. (2003). Does Stimulant Therapy of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Beget Later Substance Abuse? A Meta-analytic Review of the Literature. PEDIATRICS, 111(1), 179–185. https://doi.org/10.1542/peds.111.1.179Odkaz na studii

Chang, Z., Lichtenstein, P., Halldner, L., D’Onofrio, B., Serlachius, E., Fazel, S., Långström, N., & Larsson, H. (2013). Stimulant ADHD medication and risk for substance abuse. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 55(8), 878–885. https://doi.org/10.1111/jcpp.12164 - Odkaz na studii

Svým podpisem akceptuji, že Radim Kurka bude moci vidět všechny informace, které v tomto formuláři uvedu.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.

Souhlasím se zpracováním informací, které jsem poskytl/a v tomto formuláři, a to pro následující účely: