PETICE PROTI NESPRAVEDLIVÉMU ZRUŠENÍ PŘÍSPĚVKU INVALIDŮM
Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno PETICE PROTI NESPRAVEDLIVÉMU ZRUŠENÍ PŘÍSPĚVKU INVALIDŮM
Schonweitzová Irena |
#226 ...článek:2013-06-27 16:41Drábek je uzdravil. Papírově. Teď se jich zastaly soudy Tomáš Fránek 11:00 | Dnes Tomáš Fránek Komentáře: 53 Invalidní vozík - ilustrační snímek Autor: ČTKvětší obrázek » Brno - První lidé v Česku uspěli se žalobami na jednu z klíčových reforem prosazených exministrem Jaromírem Drábkem - změnu posuzování zdravotního stavu a postižení u desítek tisíc lidí. Správní soudy v Plzni, Praze i Ústí nad Labem už podle informací Aktuálně.cz vyhověly žalobám několika osob, které kvůli změně pravidel přišly o tisíce korun na invalidních důchodech či dávkách sociální pomoci, anebo se dokonce úplně uzdravily bez toho, že by se skutečně zlepšilo jejich zdraví. Podobných sporů se v Česku vedou stovky. Lidé se uzdravili zákonem V čem Drábkem zavedené změny spočívají? Místo šestatřiceti kritérií, která se posuzovala dříve, se nyní posuzuje pouze deset položek. Lidé jsou tak sice v části případů stejně nemocní, jejich zdravotní stav se nezlepšil, změnilo se ale úřední ohodnocení jejich nemoci - a to zpravidla v jejich neprospěch. Stát tak sice za loňský rok ušetřil 1,6 miliardy, ukazuje se však, že necitlivě a nespravedlivě. U soudu v Plzni nyní uspěl muž po transplantaci jater a s dalšími chronickými zdravotními problémy (bolesti zápěstí a zad). Podle původního rozhodnutí posudkové komise z roku 2009 byl muž zařazen do skupiny invalidních důchodců třetího stupně - tedy s nejtěžším postižením. Po změně zákona, dle nového hodnocení, už zdravotní postižení muže není tak vážné. Zařazen měl být do skupiny invalidních důchodců druhého stupně. Což by znamenalo až o několik tisíc korun měsíčně nižší důchod. Čtěte: Další pokuta za "Drábkovy dávky". Dva miliony od ÚOHS» sKarty skončí. Poslanci udělali první krok» Nový problém úřadů práce: Mizí data o dávkách v nouzi» Soud nařídil nové projednání sporu. Soudci uvedli, že úřady nedostatečně zhodnotily zdravotní stav muže a neměly důkazy pro to, aby byl jeho zdravotní stav posuzován jinak. Podle nich je stále nejhůře postiženým invalidním důchodcem. Příliš přísné posuzování Podobně rozhodl i Krajský soud v Ústí nad Labem. Ten posuzoval žalobu ženy, která se stará o postiženého syna. Tomu byl snížen příspěvek na péči o dva tisíce korun měsíčně proto, že podle posudkové komise se o sebe postižený chlapec nedokáže postarat "jen" u pěti různých úkonů. Původní verdikt byl přitom jiný - chlapec trpící podle lékařů vysoce funkčním dětským autismem: Potřeboval každodenní pomoc či dohled při 8 základních životních potřebách, a to orientaci, komunikaci, výkonu fyziologické potřeby, tělesné hygieně, péči o zdraví, osobních aktivitách, stravování, oblékání a obouvání. A měl tedy nárok na vyšší příspěvek. I v tomto případě zjistili soudci chyby v rozhodnutí MPSV a posudkových komisí. Podle soudu totiž ministerstvo ani komise nevzaly v potaz lékařské posudky, které potvrzovaly, že se stav chlapce nijak nezlepšil a potřebuje stále stejnou péči. A u soudu uspěla také žena z Plzeňska, která má roztroušenou sklerózu. I v jejím případě sociální správa snížila ohodnocení nemoci, žena náhle zcela přišla o nárok na invalidní důchod. Soud nyní rozhodl, že žena by měla být posuzována podle svého zdravotního stavu jako invalidní důchodce, a nařídil nové projednání případu. Stovky žalob Podle databáze správních soudů už kvůli rozhodnutí ministerstva a posudkových komisí podaly žaloby stovky lidí z celé republiky. Umožnily jim to verdikty Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu, podle kterých mohou rozhodnutí MPSV a posudkových komisí soudy řešit. Soudy ale případy nerozhodují jednotně, například Krajský soud v Ostravě zatím nevyhověl třem žalobám postižených lidí a potvrdil verdikt státu. Vedení ministerstva práce už po odchodu exministra Drábka uvedlo, že skutečně byl postup úřadu někde příliš přísný. A chce prosadit některé změny v posuzování sociálních dávek pro zdravotně postižené - týkat se to má třeba odebírání průkazek ZTP nebo příspěvku na mobilitu. Samotnou změnu ohodnocení ale resort měnit zatím nechce. |
Nepřihlášený uživatel |
#2272013-07-01 09:38Pravicová vláda okrádá nejvíce ty, kteří se nemohou bránit. Tím je řečeno vše. |
Nepřihlášený uživatel |
#2282013-07-04 18:04Je smutné že i mladí lidi se za naši republiku musí stydět po tom jak se vláda chová čím dál hůř ke svým občanům a hlavně k chudým a nemocným ať už děterm rodinám či důchodcům. :-( |
Nepřihlášený uživatel |
#2292013-07-12 14:38Ahoj, to je možné jen u nás,,chudým" brát a bohatým dávat.čégo |
Nepřihlášený uživatel |
#2302013-07-15 09:30Mám to za nehoráznost. Nečas rozdává naše peníze za poslelové hry a invalidům jeho strana bere podpory a to ještě tak ubohé. Doslova se stydím v jakém hnusu musím dožívat svůj život. Doslova ponížení lidské důstojnosti. Baby, které si obtočíly premiéry okolo prsu,tak se dnes každá těší v blahobytu a my, kteří jsme postivě pracovali, tak známe jen kopance a dovolat se práva v této zemi, je doslova předem prohraný boj. Je na panu Ištvánovi a jeho kolegů, jak obstojí bojovat s tak rozsáhlou chobotnici. Pánové buďte ujištěni, že za vámi stijí většina obyvatel této čské země. |
Nepřihlášený uživatel |
#2312013-07-16 15:39Odebíráním průkazů ZTP dali korupční prostor revizním lékařům,protože osoba chodící JEN OBČAS s hůlkou,o něj nepřišla - výsměch,a další v mém okolí rovněž,lidé s horším postižením o něj přišli.Aspoň mohli zachovat možnost důchodcům parkování,průjezd dálnicí a bezplatné spoje ve městě,bez příspěvku na benzin. |
Nepřihlášený uživatel |
#2322013-07-16 20:19Považuji za naprostou zrůdnost když někdo od ,,zeleného stolu " prohlásí o člověku,kterého nikdy neviděl,že je zdravý,přestože tento člověk je invalidní a celý svůj život má trvalé následky díky prodělané chorobě nebo úrazu. |
Nepřihlášený uživatel |
#2332013-07-16 23:02Dobrý den,to co se tady děje je diskriminace,všech slušných lidí.Starám se o velmi nemocnou maminku,která je upoutána na lůžko a vyžaduje celo denní i večerní péči.Léčením jí dekubity,spotřebuji mnoho mastiček,které jsou drahé a VZP na ně nepřiplácí,mnoho plen i jiných potřeb zdravotních.V prosinci jsem s maminkou zažádaly,o zvýšení příspěvku z druhého stupně na ten nejvyšší,neboť maminka se nemůže ani sama najíst,či napít.Jeto již 8 měsíců a ještě to není vyřízeno z uřadu práce v Praze 9.I když již přišlo rozhodnutí,že soud schvaluje příspěvek na stupeň 4 a rozsudek již nabyl právní moci,tak mi tamější úřednice,řekla,že je doba dovolených ať si počkám na příští měsíc.Řekla jsem ji že si budu stěžovat,že potřebuji pro svoji maminku,která pracovala těžce a platila 42 let poctivě daně,peníze abych ji mohla nakoupit hodně lékařského matrialu.Bylo mi řečeno ať si počkám,že se nedá nic dělat a zaklapla telefon.Jsou drzí a arogantní.Stát se to v Německu,okamžitě by byla vyhozena a nejen ona,ale všichni,kteří to schválně zdržují.Připadá mi to,jako by čekaly úřední myši,až ten člověk umře,podám stížnost a budu bojovat o maminčina práva!Není možné,aby takto jednali s člověkem ,který dřel na ně hlavně a platil daně!Widmanová |
Schonweitzová Irena |
#234 Irena Schonweitzová2013-08-17 17:19Vážení přátelé , nyní čekáme na formální vysvětlení sněmovního tisku č.1058/0 a následně 1058/1 a 1058/2 ... dle avíza pana Krásy ,který po našich snahách o zvěřejnění problému na náš popud intenzivně s ministrem jednal a který tuto info rozesílal v infu NRZP mělo dojít k zařazení písmene "l" do přílohy zákona č.329/2011 a tímto by amputáři s vysokou amputací byly osoby s vážnou vadou nosného ústrojí a následnou větou byli zařazeni mezi oprávněné k příspěvku na motorové vozidlo.... dle mého a budu se celý víken d modlit at to není pravda... "nějaký šotek" zařídil,že první věta vypadla a prošla druhá část upravy a tímto jsou amputáři stále osoby bez vážné vady nosného ústrojí.... |
Nepřihlášený uživatel |
#2352013-08-19 11:40dobry den pripojuji se k petici jelikož jsem tezce nemocna mam 3 stupeň invaliditi mam plny invalidni duchod mam tez průkazku ztp-p beru tez prispevek bezmocnost zažádala jsem si na prizpevek na auto ten me nebyl priznan i když jsem se odvolala tam když videl doktor ze me pomaha manzel se sundavani obleceni a bot pak se ptal co všechno musí manzel delat tak me odpověděl ze mam sikovneho manžela ze to zvlada tak me to nepriznali ze to zvladame |
Irena |
#236 Irena Schonweitzová2013-08-21 07:43Vážení přátelé sněmovní tisk č.1058 je již v senátu ČR jako senátní tisk č.172. Tam budeme naši petici odevzdávat. Na základě naší petiční iniciativy samo ministerstvo ještě paní Mullerová připravila novelu kdy přiznávání průkazů ZTP a ZTP/P se nebude závislé na příspěvku na péči a osoby s vysokou amputací ve stehně jsou lidé s vážnou vadou nosného ústrojí a mají nárok na příspěvek na motorové vozidlo...vše po schválení senátem platné od ledna 2014. |
Irena |
#237 Irena Schonweitzová2013-08-21 07:43Vážení přátelé sněmovní tisk č.1058 je již v senátu ČR jako senátní tisk č.172. Tam budeme naši petici odevzdávat. Na základě naší petiční iniciativy samo ministerstvo ještě paní Mullerová připravila novelu kdy přiznávání průkazů ZTP a ZTP/P se nebude závislé na příspěvku na péči a osoby s vysokou amputací ve stehně jsou lidé s vážnou vadou nosného ústrojí a mají nárok na příspěvek na motorové vozidlo...vše po schválení senátem platné od ledna 2014. |
Musíte volit zase HOP 09 blbouni..... |
#2382013-08-23 09:33 |
Nepřihlášený uživatel |
#2392013-08-26 15:21at si to nekdo zkusi takhle se pohybovat bez pomoci druhych,drzim ti pesti Anicko |
Já volím jednoznačně hop 09 A MODRÉ ZLODĚJE |
#2402013-08-28 20:08 |
Bůh se konečně vrátí !!!!! |
#2412013-08-28 20:09 |
Volte našeho pankáče Karla |
#242 a hned vám bude líp, i slepí prohlédnou, beznozí budou běhat atd......2013-08-28 20:14 |
DEJTE SI POZOR ?????? |
#2432013-08-28 20:18 |
Nepřihlášený uživatel |
#2442013-09-10 19:39Jo,jen kdyby se to tykalo nasich pohlavaru,to by se nemusela podepisovat petice a bylo by to samozrejmosti!!! |
Nepřihlášený uživatel |
#2452013-09-19 07:15Stydím se za mnoho ,,výplodů" našich zákonodárců-celkově se začínám stydět za to ,že JSEM ČECH:-((((((( |
Nepřihlášený uživatel |
#2462013-09-20 08:59Nejsem postižený ztrátou nebo deformací nějaké končetiny ale přesto si troufám tvrdit,že můj zdravotní stav je tak vážný,a proto průkaz ZTP,abych mohl zaparkovat co nejblíže k místu kam potřebuju dojít je nutný.Spojení průkazu s příspěvkem na mobilitu je,myslím,velmi špatné.Ne že bych jako invalidní důchodce nepotřeboval nějakou korunu navíc,ale představa že půjdu třeba k doktorovi půl kilometru je pro mě opravdu děsivější. Tuto Vaši petici by určitě měli podpořit i lidé zdraví,kterým vadí jací necitelní a amorální lidé sedí ve vládě. |
Nepřihlášený uživatel |
#2472013-09-20 12:22Lumpové jsou to! Vytunelovali bilióny a teď se chtěj hojit na postiženejch!! Přidejte se ke Slušným Lidem, jen ti tady udělají pořádek! http://narod.tym.cz/ |
Pavel ze Znojma |
#248 Re:2013-09-26 19:47#5: Zklamaný invalidní důchodce - Vážený mladý kolego, 100% s Vámi souhlasím. Také se stydím žít ve státě, který je protilidový!!!!! Jsem již skoro 8 roků v ID po těžké mozkové mrtvici. Nejen že mi nedali příspěvek na auto, ale nyní mi i nedovolují parkovat v přeplněném sídlišti. Jsem ochrnutý po celé pravé straně. Obtížně nakupuji. Jsem také již 5 roků vdovec a děti žijí jiné obci. Taky jen očekávám, že posléze mi odeberou příspěvek za bezmocnost a nakonec plný invalidní důchod. Což již jednou udělali a jsem se odvolal na mimisterstvo a soud jsem díky schopnému právníkovi vyhrál. Ale i tak jsem 10 měsíců čekal, než mi doplatí důchod. A nebýt rodiny tak bych ze cca 6800,- Kč těžko přežil. Kéž by platilo, že boží mlýny melou pomalu..... Držme se !!!! |
orchidejka |
#249 příspěvek na mobilitu2013-09-27 13:39zajímalo by mě,jak je možné želidé kteří nemjí ruku ,nebo nohu nemjí nárok na příspěvěk na mobilitu?a další věc obdobná situace se opakuje v případě nepřiznávání příspěvku na bezmocnost? odpovím sama.tyto peníze jsou použity na zcela jiné věci......vše je vytunelované a skupině těchto lidí je tímto oznámeno ,že nemají nárok,což je pěkná lumpárna.držme všichni pohromadě.......... |
Nepřihlášený uživatel |
#250 PŘÍSPĚVEK NA DEBILITU..2013-10-15 14:40PLATÍME VŠICHNI PRASÁCKÝM POLITIKŮM.. http://pigs.webpark.cz/ (http://www.narod.tym.cz/) |
|
Trest členům gangu týrající zvířata v Číně
Výzva vládě k zabezpečení urgentní humanitární pomoci Gaze a dosažení dohody o příměří
Petice za statní občanství bez diskriminace
Petice proti rozhodnutí české ambasády v Abuji o zamítnutí udělení víza pro rodinného příslušníka občana EU
PETICE ZA ZRUŠENÍ POVINNÝCH TELEVIZNÍCH A ROZHLASOVÝCH POPLATKŮ
Opravte Pragerovy kostky! Petice za zachování a rekonstrukci budovy „kostek” u Emauz
Výzva vládě Pomoc pro 100+100 dětí z Gazy
Podporujeme Izrael v boji proti teroristům, postoj české vlády je správný
Chcete něco změnit?
Bude-li člověk mlčet, nic se nezmění. Autor této petice se rozhodl něco změnit a jednat. Uděláte to samé? Zahajte sociální hnutí vytvořením petice.
Vytvořte vlastní peticiDalší petice, které by vás mohly zajímat
Opravte Pragerovy kostky! Petice za zachování a rekonstrukci budovy „kostek” u Emauz
2040 Vytvořeno: 2024-12-16
ZACHRAŇME ŠKOLNÍ SPORT
1639 Vytvořeno: 2024-11-29
PROTI AKADEMICKÉMU ANTISEMITISMU
738 Vytvořeno: 2024-12-12
Petice studentů, absolventů, učitelů a znepokojené veřejnosti proti omezení hodinové dotace dějepisu, zeměpisu a přírodopisu
1674 Vytvořeno: 2024-12-08
ZÁKAZ RADARŮ NA DÁLNICÍCH
667 Vytvořeno: 2024-12-07
Voda pro zubry a divoké koně
18258 Vytvořeno: 2023-06-06
Petice za pojmenování vltavské náplavky v Praze po Karlu Schwarzenbergovi
1684 Vytvořeno: 2024-11-12
Petice na podporu paní ředitelky Mateřské školy Hostinné
91 Vytvořeno: 2024-12-20
Petice proti zrušení lůžkového onkologického oddělení Trutnovské nemocnice
237 Vytvořeno: 2024-12-12
Petice proti uzavření ulice Pod Novým lesem Praha 6
133 Vytvořeno: 2024-12-09
Právo na vzdělání při zaměstnání: Podpořme možnost osobního rozvoje pro všechny!
63 Vytvořeno: 2024-12-17
Petice za ukončení používání a prodeje zábavní pyrotechniky, petard, ohňostrojů i tzv. lampionů štěstí
43048 Vytvořeno: 2022-12-27
PETICE ZA ZRUŠENÍ POVINNÝCH TELEVIZNÍCH A ROZHLASOVÝCH POPLATKŮ
23018 Vytvořeno: 2021-12-22
Zachraňte oslíky v Krtkově světě
55 Vytvořeno: 2024-12-20
Za ochranu práv a psychického zdraví českých dětí
2009 Vytvořeno: 2024-07-23
Deklarace zastání se srnčí zvěře
2241 Vytvořeno: 2024-08-23
ZACHRAŇME (A)VOID! 2.0.
1363 Vytvořeno: 2024-11-26
Petice za statní občanství bez diskriminace