PETICE na podporu Kláry Vítkové - Rulíkové (paterčata)


Nepřihlášený uživatel

/ #2847

2015-04-09 11:49

Ale nyní se držte, přichází pověstná třešnička na dortu -- povinnost prokázat účel užití výtěžku má i ten, v jehož prospěch byla sbírka konána! Prostě dvojí kontrola je dvojí kontrola. Úřad může takové osobě uložit, aby vrátila nepoužitou část výtěžku sbírky, pokud nebyla ani ve stanovené lhůtě použita ke stanovenému účelu (nedej bože, aby pro špatné počasí nestihli ekologičtí nadšenci osázet všemi sazeničkami celý kopec zničený vichřicí, a místo toho si za zbytek peněz koupili pořádné pláštěnky!).

Ale i veřejnost má právo vědět, co jste s jejich penězi udělali. Proto neprodleně, nejpozději však ve lhůtě jednoho měsíce od schváleného vyúčtování krajským úřadem, seznamte přispěvatele s využitím výtěžku, a to stejným nebo srovnatelným způsobem, jakým byla sbírka propagována. Podceníte-li tuto povinnost, vystavujete se riziku pokuty až do výše 500 tisíc korun.

Zbývá poslední otázka. Máte ještě chuť pořádat veřejnou sbírku? Pokud ano, přejeme vám, aby se vaše sny o podpoře těch, kteří to opravdu potřebují (a že jich po letošních povodních není málo), nestaly nakonec děsivou noční můrou. Projít všemi úskalími silně připomíná jízdu na divoké řece a buďme upřímní, kdo z nás neziskovek nemá aspoň trochu vratkou loďku.