PETICE na podporu Kláry Vítkové - Rulíkové (paterčata)


Nepřihlášený uživatel

/ #3020 Káře Vítkové-Rulíkové: NE aneb „ZODPOVĚDNOST ZA SBÍRKU“

2015-04-13 15:19

 Facebook/Romea, Poznámky

 3) Již v lednu 2015 požádali rodiče paterčat nejdříve sami, posléze opakovaně i mým prostřednictvím, aby sbírka, uspořádaná ve prospěch jejich  rodiny, byla ukončena. Na tyto výzvy Klub a Mgr. Vítková Rulíková nejdříve nereagovali, posléze začali komunikovat prostřednictvím svého právního zástupce.

 5) Ke změně postoje Klubu došlo až poté, co se dovyjednávání o ukončení a převedení sbírky zapojilo Ministerstvo práce a sociálních věcí a Magistrát hl. m. Prahy, který sbírku povolil. Datum, ke kterému má být sbírka ukončena, je určeno pouze rozhodnutím Klubu.

 6) Otázky okolo sbírky jsou komplikovány naprostou absencí jakéhokoliv právního zabezpečení a smluv mezi Klubem a rodinou příjemců, což považuji za fatální chybu ze strany Klubu,neboť je povinností organizace dodat své činnosti adekvátní právní rámec. 

 Namátkou: neexistovaly smlouvy ohledně výkonu práce asistentek, placených Klubem z dotací MPSV.

 Tyto smlouvy nutně měly ošetřit místo výkonu práce a součinnost s rodinou, které byla pomoc poskytována.

 Neexistovala smlouva mezi příjemci prostředků z veřejné sbírky a uspořadávatelem sbírky, tedy Klubem dvojčat a vícerčat, o.p.s. o způsobu čerpání sbírky.

 Tyto právní nedostatky se mohou jevit jako pouhé právní formalismy, avšak tak by se jevily pouze do chvíle, než by došlo např. k pracovnímu úrazu nebo k neshodám ohledně využití prostředků, ke kterým následně také skutečně došlo.