Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #8223 Re: cituji:

2016-04-03 17:47

#8210: Zajímavý názor - cituji: 

 

Trichmoniáza patří mezi časté onemocnění převážně pohlavních orgánů. Výjimečně u žen může tato choroba infikovat močovou trubici, konečník a z pochvy se může dostat až do dělohy. Původcem trichomoniázy je bičenka poševní (Trichomonas vaginalis). Je to pohyblivý prvok se čtyřmi bičíky. 

Nemoc je nepříjemná především pro ženy. U nich je primárním místem infekce vagína. Vyvolává svědivý a hnisavý vaginální výtok. Mužům způsobuje uretritidu, tzn. zánět močové trubice, která však obvykle bývá doprovázen jen velmi mírnými nebo žádnými příznaky. Komplikací u neléčené chronické infekce však může být zánět prostaty a semenných váčků.

Přenáší se výhradně sexuálním stykem. Jiný přenos z člověka na člověka je spíše teoretickou záležitostí, ale stejně jako u jiných jej vyloučit nelze (např. prostřednictvím společně užitého vlhkého ručníku, žínky apod.). Mimo tělo přežívá parazit maximálně několik hodin. Trichomoniáza usnadňuje vniknutí do těla člověka. V případě těhotenství může infekce vyvolat předčasný porod a je příčinou nízké porodní váhy novorozence.

Pokud nakazí muž ženu trichomoniázou, je velmi pravděpodobné, že není jeho jediná partnerka.

Trichmoniáza je celosvětově nejrozšířenější sexuálně přenosná nevirová choroba. Incidence této choroby je podle Světové zdravotnické organizace přes 170 miliónů ročně a to především v rozvojových zemích. Nákaza je častá u všech ras na všech kontinentech, s nejvyšším výskytem mezi ženami ve věku 16-35 let. Odhaduje se, že na 20 % žen se setká s trichomonádovou infekcí během jejich reprodukčního věku.