Petice proti obsazení resortu školství Jihočeského kraje KSČM

Nepřihlášený uživatel

/ #422

2012-11-14 16:38

Domněnkou se může zdát skutečnost, že každý přemýšlející člověk-o kterém se předpokládá, že má a umí také přemýšlet-má za povinnost účastnit se přímo veřejného života, má mít konkrétní názor o aktuálních problémech, které hýbou současnou společností a takzvaným veřejným míněním. Lidé, kteří jsou například přímo činní v politici a myslí o lidských věcech jenom nebo hlavně v politických termínech, přehlížejí hluboké kořeny minulého dramatu, jsou nuceni zjednodušovat, myslí v kategoriích, které nestačí pojmout složitost věcí skrytých...ale v tomto "podzemí" klíčí a připravují se události, které se potom v jistý čas projeví jako náhlé historické zvraty, exploze převracející dějiny. Je dobře, že mladí lidé z třeboňského gymnázia reagují citlivě a zároveň rázně na obsazení tak důležitého postu, ve kterém se hlavně tvoří fond duchovní osobnosti mládeže, kdy mladí potřebují vzory výchovy charakteru k moudrosti, vzory pevného vnitřního jádra na které se roubuje vše ostatní. Život není jenom jídlo, spánek, práce, zábava, bydlení v domech a přecházení z místa na místo. Nedomnívám se, že lze opakovat model některé historické epochy, která se nám zdá-právem či neprávem, z té stránky nebo oné-lepší než naše. To by bylo příliš laciné. Každá doba musí řešit hádanku Sfingy znovu a na vlastní nebezpečí. Především mladí lidé, kteří podepisují petici mě přesvědčili, že se s hádankou doby budou umět "poprat".
Přečetla jsem mediální prezentaci soudružky V.B. a bohužel jsem nenašla jádro "duchovní potravy", které bych si přála nejen pro mé tři studující děti.
http://www.kscm.cz/volby-a-akce/poslanecka-snemovna-pcr6/kandidatni-listiny-do-ps-pcr-2010/jihocesky-kraj/vitezslava-baborovaS dovolením cituji: "A tak se ptám, zda opravdu, ale opravdu to lidé chtěli. Troufám si tvrdit, že znám odpověď. Většina lidí si to nepřeje. Bohužel si myslí, že rezignace na politiku, neúčast ve volbách to vyřeší. Ale to je právě to, co si ti mocní přejí. Politika je život, v tom je ta pravda a žít se musí. Co má větší hodnotu než život?"
Odvažuji se odpovědět, že skutečně nezávislou existenci mají jen čest a svoboda. Řečeno s pokorou jsou tedy více než život. Předkladatelům petice nejde zajisté o to, aby řešení bylo co nejvýhodnější a nejvýnostnější, nýbrž o to, aby se nedotýkalo cti a svobody celého národa.. A je jenom svěděctvím bídy, do které jsme poklesli, srovnáváme-li hodnoty cti a svobody za misku s hrachem, obchodujeme s nimi v politice a počítáme je za nic.
Neznám adekvátnější reakci na slova soudružky V.B., která píše: "...vybrala jsem si cestu nejtěžší. Cestu komunisty." než slova Karla Čapka "Proč nejsem komunistou". Viz. http://capek.misto.cz/komunista.html
S úctou
Marie K.