Petice proti obsazení resortu školství Jihočeského kraje KSČM

Kauza CASA

/ #2773 O tomto se už také nemluví ani nepíše - krade se dál ???.

2012-12-26 00:02

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/kalousek-kdyz-se-nezastreli-mel-by-vysetrovatel-rezignovat_239398.html

Kauza CASA
Kalousek: Když se nezastřelí, měl by vyšetřovatel rezignovat
Ministr financí Miroslav Kalousek.

04.07.2012 16:46 Původní zpráva

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se chystá dokázat, že případ jeho údajného vyhrožování vyšetřovateli kauzy letadel CASA Jiřímu Mazánkovi je policejní provokace. Zmanipulovaná je podle něj celá snaha o stíhání bývalé ministryně obrany a jeho stranické kolegyně Vlasty Parkanové.

"Je to bezprecedentní manipulace s trestním řízením. Já jako křesťan nemohu doporučit vyšetřovateli ani dozorovému státnímu zástupci, aby se zastřelili. Ale upřímně řečeno, když ne zastřelení, tak rezignace je ta jediná možná varianta," uvedl Kalousek pro on-line deník TÝDEN.CZ. Policejní provokace podle ministra jen dokazuje "totální manipulaci v celém tom případu. Já to snadno mohu dokázat". Pravda prý vyjde najevo během několika týdnů.

Premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí Kalouskovi vytkl telefonát Mazánkovi a další ministry varoval, že za podobný prohřešek by jim hrozilo odvolání. "Chápu stanovisko pana premiéra, který nechce, aby kdokoli z jeho ministrů mluvil s provokatéry z řad Policie České republiky," reagoval Kalousek.

Nečase se ministr financí nebojí

První místopředseda TOP 09 už dříve TÝDNU řekl, že se pokárání ze strany premiéra neobává: "Nikdy jsem se o svoji pozici nebál. A zvlášť ne, když jsem se ohradil nahlas proti lžím," poznamenal.

Policie chce současnou místopředsedkyni sněmovny Parkanovou stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů CASA pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Kriminalisté požádali sněmovnu o její vydání, nyní se věcí zabývá mandátový a imunitní výbor.

Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu, z něhož ji policisté viní, nedopustila. Uvádí, že se takový čin vůbec stát nemohl. Mezi její nejhlasitější zastánce patří právě Kalousek, který postup policie od počátku kritizuje.

Server Respekt.cz uvedl, že Kalousek vyšetřovateli, který má na starost případ Parkanové, vyhrožoval. Kriminalistovi Mazánkovi podle webu zavolal a sdělil mu, že "u policie skončil". Ministr sice potvrdil, že s vyšetřovatelem hovořil, jakýkoliv nátlak na policistu ale odmítá.