MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#31628 jak se získává Ph.D.

2015-01-10 13:52

V České republice tyto podmínky představuje 3–4leté VYSOKOšKOLSKÉ  doktorské studium podle individuálního studijního plánu dříve nazývanépostgraduální studium. Předchází mu vždy studium MAGISTERSKÉ a jeho obsahem je především výzkum předem stanoveného vědeckého úkolu pod vedením školitele. Zakončeno je pak vypracováním a úspěšným obhájením DISERTAČNí PRÁCE (při ní doktorand obhajuje kvalitu svého výzkumu) a složením státní doktorské zkoušky.

Titul Ph.D. bývá někdy označován jako velký doktorát] a je tak odlišován od tzv. malého doktorátu (tj. PhDr....), protože jde o rozdílné úrovně vysokoškolského vzdělání a tzv. "malé doktoráty" odpovídají ve své podstatě Mgr. studiu a mimo Česko existují jenom na Slovensku (česko-slovenský doktorát).

 

 
24.2. POLITIKA: Kandidát na prezidenta Jan Sokol a jeho magisterský diplom
Michael Canov

 

Kandidát vládní koalice na post prezidenta Jan Sokol uvádí na svých čerstvých webových stránkách strohé "1963 - 66 dálkové studium matematiky na MFF UK". Může mít toto nedokončené studium nějaký význam při dalším studiu po více než čtvrt století? 
Deník Lidové noviny dne 22. února 2003 uvádí " Magistrem se Jan Sokol stal v roce 1993 po ročním studiu, které navazovalo na tři ročníky, jež Sokol uzavřel na Univerzitě Karlově již v roce 1967. Od roku 1992 studoval Jan Sokol podle individuálního plánu, což mu umožnilo obhájit diplomní práci již v květnu 1993". 
V Čl. 4 odst. 12 Studijního a zkušebního řádu Univerzity Karlovy v Praze se praví: "Děkan může na základě písemné žádosti studenta uznat splnění studijní povinnosti v případě, že student během posledních deseti let splnil obdobnou studijní povinnost na jiné fakultě univerzity nebo na jiné vysoké škole v České republice anebo v zahraničí." 
Dle současného řádu by se tedy studium na MFF Janu Sokolovi nemohlo uznat ani náhodou. Nejen, že hranice deseti let byla překročena o dalších téměř let dvacet, ale navíc se jednalo o studium zcela jiného oboru (jak již cudně lidovky zamlčely). Jan Sokol na svých stránkách uvádí obecnou antropologii. 
Bohužel studijní řád z roku 1992 je na internetu nedostupný. Mohl se v tomto bodě nějak zásadně lišit? Co když tam bylo uvedeno, že děkan u studenta, který z politických důvodů nemohl studovat, může uznat všechno a třeba po padesáti letech? S argumentem, že Jan Sokol nemohl z politických důvodů studovat, vyrukovala na svých webových stránkách 20. února i Hana Marvanová: " Vysvětlení získání vysokoškolského diplomu od pana Sokola bylo stejné, jak bylo již zveřejněno v tisku: po roce 1990 mu byla započítána studia v šedesátých letech (před revolucí z politických důvodů nemohl dostudovat)." 
Ale ouha, Jan Sokol sám gloriolu politicky pronásledovaného studenta zboural 22. února na stránkách Práva: "R: Proč jste v roce 1967 přerušil dálkové studium na matematickofyzikální fakultě? S: Předně byla najednou fůra práce, protože se daly začít dělat knížky, a za druhé jsem ve čtvrtém roce tehdejšího studia pochopil, že se tam mnoho užitečného nenaučím. Já jsem pracoval u počítačů a způsob, jakým se tehdy učily počítače, byl strašně zastaralý. Takže studium pro mne ztratilo význam a raději jsem psal. Tenkrát jsem si myslel, že to nebudu nikdy potřebovat. Měl jsem dobré zaměstnání, byl jsem odborně respektován a říkal jsem si: k čemu mi to je?" 
Reakce samotného pana Sokola na zmínky o jeho magisterském studiu je odmítavá: ˝Každý má možnost se o pravosti mého titulu přesvědčit na univerzitě nebo na ministerstvu školství. O této záležitosti se už dál nehodlám bavit. Považuji to za pomluvy (lidové noviny 22.2.).˝ 
Pan Jan Sokol chce být prezidentem naší země. Jsem přesvědčen, že je v jeho zájmu, aby bylo všem jeho potencionálním "poddaným" jasně, úplně, podrobně, srozumitelně a do detailu vysvětleno, že vše co se odehrávalo při jeho magisterském studiu, bylo v souladu s platnými právními normami. Jinak se pachuti podvodu prostě nezbaví. A to by bylo u prezidenta velmi smutné.

Ing. Michael Canov 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#31642 Re: jak se získává Ph.D.

2015-01-10 15:15:04

#31628: - jak se získává Ph.D. 

 Co je nejasného na životě Jana Sokola? Co je nejasného na tom, že skutečně přednáší na univerzitách v USA, nikoliv jako idiot Klaus, který si přednášení platil?

Jan Sokol je vůbec jedna z mála konzistentních osobností v ČR, která má zkušenost s předrevoluční a porevoluční politkou. Je to vůbec jedna z mála osobností ve veřjeném životě, který si nikdy nezadala s komunisty a přesto je to člověk který má skutečné znalosti nejen z filozofie. Bohužel v této zemi nikdo podobně konzistntní s takovou šíří záběru znalostí nejspíše neexistuje. Je to velmi smutné, ale je to tak. 


Nepřihlášený uživatel

#31665 Re: jak se získává Ph.D.

2015-01-10 16:08:05

#31628: - jak se získává Ph.D. 

 Připadá vám publikační činnost Jana Sokola jako malá? Připadá vám, že toho napsal málo a připadá vám, že jeho znalosti a neodpovídají jeho akademickým titulům? 

Tak s tím si běžte především za soudruhem Klausem.