MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#54127 SRPEN 1968

2015-08-21 12:18

Sovětští »bratři« s hrůzou sledovali demokratizační procesy pražského jara, kdy si režim dokonce troufl zrušit i cenzuru. Odpovědí tak byla srpnová okupace, která překvapila celý svět. Odhadem více než půl milionu vojáků obsadilo tehdejší Československo a jen za necelý půlrok Sověti zabili 135 lidí! „Nejde ale o jediné oběti, v následujících letech zemřelo dalších 267 lidí,“ uvedl historik Prokop Tomek.

Řada lidí byla v prvních dnech okupace zastřelena nebo přejeta tanky. Statisticky ale většinou Sověti zabíjeli především při dopravních nehodách. „Drtivou většinu nehod způsobili sovětští vojáci, kteří měli malé řidičské schopnosti a nebyli zvyklí na hustý středoevropský provoz,“ dodal Tomek. Podle svědků některých incidentů ale někteří z pachatelů najížděli do lidí i záměrně. A trest pro viníky? Většinou byli schováni svými veliteli a právo na ně v lepším případě nedosáhlo. V horším případě schytala trest československá oběť.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#54128 Re: SRPEN 1968 - sovětské bestie

2015-08-21 12:20:58

#54127: - SRPEN 1968 

 

Matku s dětmi umlátil kladivem

Sovětský voják Jurij Kononov (tehdy 19) vlezl 3. dubna 1981 po útěku z kasáren do domku v Olomouci-Břuchotíně. Chtěl ho vykrást, když ho přistihla Věra Dostálová (†29) s dětmi Pavlínkou (†6) a Tomáškem (†4). Rozmlátil jim proto všem hlavy kladivem!

Maminka zemřela hned, děti postupně v nemocnici. Vrah si ještě otevřel nakládané maso, ukradl snubní prsteny, aktovku, hodinky a klíče. Na místě se našel nedopalek s nápisem v azbuce, který vyšetřovatele přivedl na stopu nedaleké sovětské posádky. Ta Kononova zapřela, byl ale za pár dní chycen v ženských šatech a s věcmi Dostálových. Přiznal se a jako jeden z mála zřejmě schytal i trest. „Údajně měl být popraven, ale neví se kdy a kde, do sovětských archivů jsme se nedostali,“ 

Smetl ji obrněnec

Procházka s manželem Miroslavem po Debři nad Jizerou se stala osudnou těhotné Petře Řezníkové . 28. ledna 1984 je míjela na mostu kolona obrněnců, když je jeden srazil a spadl s nimi dolů. Žena na místě zemřela, zatímco muž přežil s vážnými zraněními. Podle vyšetřovatelů šlo ale o technickou závadu, prý selhal brzdový válec. Řidič Andrej Viktorovič Bolšekov tak trestu unikl.

Domkem projel tank

Alkoholem zmožený svobodník Nikolaj Žaldak před Vánocemi 1974 v Milovicích dostal nápad projet se v tanku. Z jedoucího stroje po opuštění kasáren ale v panice vyskočil a ten projel domkem, jehož majitele zabil. Josef Jakubal (†39) pohodlně ležel na gauči, když tank prorazil zeď a přejel ho, manželku a dceru naštěstí jen zranil. I s tělem Jakubala v pásech pokračoval dál do Milovic, kde se nakonec zastavil o dům na sídlišti. Za tento čin dostal voják osm let vězení, nešlo ho totiž lehce ututlat.