MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post

Je Hitler gentleman? Ferdinand Peroutka by zřejmě řekl ano!

#61329 Re: Je Hitler gentleman?

2015-10-14 13:56

#61322: Ferdinand Peroutka - Je Hitler gentleman? 

Slova Ferdinanda Peroutky o Hitlerovi: 

Německá říše oslavila padesáté narozeniny svého Vůdce Adolfa Hitlera způsobem, který odpovídá všem oněm pronikavým úspěchům, jež tento muž za pouhých šest let své vlády svému národu přinesl. Jak dnes věci stojí, nemají Němci nikoho, koho by ve své Walhalle, ve své galerii národních hrdin postavili výše.

 

...Závratný vzestup Hitlerův k moci je vysvětlitelný právě jen tím, že jest nejskutečnějším representantem svého národa, že jeho reakce se pohybují po starobylých stopách neměcké vůle k moci. ...

 

Jelikož spojuje Čechy a Němce v jednom státě, ne však v jednom náradě, jak ani jinak není možno, poněvadž nelze směšovat dvě přirozenosti, zůstane jedněm vůdcem národním i státním a druhým toliko státním.

Odpovědi

J.B.

#61334 Re: Re: Je Hitler gentleman?

2015-10-14 14:28:23

#61329: Je Hitler gentleman? Ferdinand Peroutka by zřejmě řekl ano! - Re: Je Hitler gentleman? 

 Kdo chce, celý článek si může přečíst. A ještě mnoho jiných, kde Peroutka v loajálním stylu a předklonu "rozebírá" vliv "německého živlu" obecně a Hitlera speciálně na český prostor.
Pan prezident Zeman je skutečně přesvědčen, že Peroutkův článek, kde je je Hitler nazván gentlemanem, četl a viděl na vlastní oči. Možná se tento konkrétní článek najde, možná ne. Mohl ho někdo "ztopit", nebo se ten výraz objevil pouze v souvislosti v jiné stati. To je ale jedno. Podstata tkví v tom, že modla novinářstva nebyla a není svatá , a že se Peroutka také ohýbal po větru. Někdy, zdá se, i v bezvětří. Řeč byla a je o selhání tzv. elit. A o klanění falešným modlám. A za to, že se tato diskuse rozvířila, je, podle mého mínění, třeba prezidentovi poděkovat. To, jestli se předmětný článek najde nebo ne už není tak podstatné. Podstatná je odvaha nazývat věci pravými jmény, a nebát se jít proti zglajchšaltovanému davu, kerý si říká inteligence národa, a ve skutečnosti jsou to líní povaleči z pražských kaváren, kteří se bojí i tiše přemýšlet "proti davu". Natož mít nahlas jiný názor, mít pravdu. J.B.


Nepřihlášený uživatel

#61339 Re: Re: Je Hitler gentleman?

2015-10-14 15:35:46

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2015-10-15 11:58:58