Požadujeme prošetření vyučovacích metod učitelky Petry Štěpánové

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#658 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2016-02-29 13:47

#636: - Re: Re: Re: Re: Re:  

 Komunismus ve smyslu marx-leninské ideologie tu vskutku nebyl. Byl tu socialismus, kdy vládli komunisté. Proto se tomu říká komunistický režim, zkráceně komunismus. Sice nepřesně, ale výstižně. Je to zcela rozšířený a široce přijímaný termín.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#705 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2016-02-29 14:43:58

#658: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Máš to velmi pomýlené a zjednodušené, asi tě učila Štěpánová. Obávím se, že je to na tebe ale moc složité.  Nebudu tě zatěžovat přesnou definicí, uvedu ti jen závěr:

Markantní rozdíl mezi socialisty (sociálními demokraty) a komunisty se tedy týká sporu totalitarismus versus antitotalitarismus. Socialisté jakožto antitotalitáři jsou - či by měli být - antikomunisté. Jsou demokraty především a socialisty až v druhé řadě. Proto zadržování totalitarismu - jak totalitarismu nacionálně socialistického (nacismu), tak i totalitarismu internacionálně socialistického (komunismu) -, by pro ně mělo být přirozené. A nutno poctivě říci, že vskutku mnozí socialisté či sociální demokraté byli důslednými a efektivními antitotalitáři, což ve druhé polovině dvacátého století znamenalo být antikomunisty.