MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#134264 Druhá Krnda?

2018-07-21 17:33

Pro tuto zemi je jádro nejlepší, tvrdí nová ministryně průmyslu

Dostavba jaderných bloků je pro Česko vhodná varianta, a na tom bych si dovolila trvat, říká v rozhovoru pro deník Právo nová ministryně průmyslu Marta Nováková.

Dnes se jeví stavět 10 - 20 let cosi o výkonu 2,1 GW za 300 mld., pak to 40 let provozovat, vyprodukovat tím svinstvo, které musí být staletí a staletí "uskladněno" pak to dalších 20 let rozebírat, jako cosi poněkud absurdního, když Německo ročně instaluje ve větrnících 2,8 GW a k tomu 800 MW v solárech, tedy zdroje, které už nic nepotřebují, mohou být každých 10 let vyměněny za efektivnější, přičemž vlastní infrastruktura zůstává stejná. 

Nápada s jádrem se jeví jako zhovadilost i proto, že do ceny se obvykle vůbec nezahrnují reálné náklady na likdvidaci jaderné elektrárny. Naše "první" jaderná elektrárna se likviduje dodnes a dodnes nebyla zlikvidována. 

"

Rozhodnutí přichází nedlouho poté, co byla zahájena pokládka 623 kilometrů dlouhého kabelu, který povede pod mořským dnem a vytvoří přímé spojení mezi energetickými soustavami Německa a Norska. Vedení NordLink s kapacitou 1400 MW by mělo začít fungovat v roce 2020 a náklady na jeho výstavbu se vyšplhají na 1,5 až 2 miliardy eur.

Německo tak získá odbyt pro elektřinu z baltských a severomořských větrníků v případě nadbytku během větrného počasí. Zároveň bude moci díky novému vedení v době nedostatku odebírat relativně levný proud z norských vodních elektráren, které vyrábějí až 95 procent tamní elektřiny. Norský energetický sektor zase ve výstavbě podmořských kabelů vidí příležitost pro další rozvoj vodních zdrojů a export přebytků zelené elektřiny do Evropy. Projekt však vzbuzuje i negativní reakce.

........................

Co tady vlastně tedy řešíme s jaderným blokem za 300 mld. na 2,1 GW výkonu, který navíc funguje v nejlpeší konstalaci 3/4 z roku? Zbytek musí tak jako tak zálohovaný, tedy nezbývá rovnou stavět 4,2 GW a to znamená už značně podhodnocený náklad 600 mld. Ale povídejte to Krndě II. 

 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#134281 Re: Druhá Krnda?

2018-07-22 04:46:13

#134264: - Druhá Krnda?  

Až dojde uhlí, bude nutno pálit zelené.