MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#134782 Re: Evropanka

2018-07-26 14:03

#134781: - Evropanka 

Jj jsi velkým ubožákem, skoro jako by ti to Ovčáčku našeptával ssexuální extrémista Jindříšek Forejt. Je dobré tedy tvé oplzlosti vyážíti pro trochu osvěty. 

Nenávist je předvším hloupá, klidně si nenáviď koho chceš, je to tvůj vlastní problém, byť se tím logicky stáváš poněkud nebezpečným pro společnost, viz. např. nešťastník žijící ve vyloučené lokalitě, tedy mající svých svých starostí až nad hlavu, ale který se přesto ozbrojl za desítky tisíc, aby následně svojí nenávist ventiloval vraždou. 

Falešné dilema[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Falešné dilema.

Falešné dilema vyvolává dojem, že existují pouze dvě (nebo tři, či více) možností tam, kde jich je ve skutečnosti celá škála. Je naprosto běžný v prakticky veškerých sporech a je základem mnoha následujících klamů.

  • Kdo mě nepodporuje, je můj nepřítel.
  • Kdo nejde na demonstraci odborů, ten podporuje vládu.

Argument oslovující nevědomost (ad ignorantiam)[editovat | editovat zdroj]

Tvrdí, že nedokazatelnost nějakého výroku znamená, že platí opak. Jde o jednu variantu, typ falešného dilematu, vycházejícího z neznalosti ostatních možností, např.:

  • Nelze dokázat, že Bůh neexistuje, tudíž Bůh existuje.
  • Nelze dokázat, že Bůh existuje, tudíž Bůh neexistuje.

Šikmá plocha (slippery slope)[editovat | editovat zdroj]

Tvrdí bez důkazů, že určité rozhodnutí nutně povede k sérii dalších, a ve svém důsledku způsobí celý řetěz neblahých následků. Základem klamu je opět falešné dilema.

  • Když povolíme volné pobíhání psů po parcích, lidé si je budou bez košíků brát i do autobusů a za chvíli i na palubu letadel, a od toho už je jen krůček k tomu, aby pokousali pilota a způsobili leteckou katastrofu.

Tento typ klamu je třeba odlišovat od důkazu sporem (reductio ad absurdum), kdy se dokazuje nesprávnost protivníkova tvrzení tím, že se ukáže, že skutečně vede k nesmyslným či nepřijatelným důsledkům. Rozdíl je v tom, že u důkazu sporem jde o důsledky, které z oponentova tvrzení skutečně nutně vyplývají, zatímco u argumentu šikmou plochou jde o důsledky, k nimž by navrhované rozhodnutí mohlo, ale nemuselo vést. Důkaz sporem je na rozdíl od argumentu šikmou plochou zcela legitimní metodou dokazování.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#134795 Re: Re: Evropanka

2018-07-26 14:48:24

#134782: - Re: Evropanka 

    Snažíte se lidem podsunout, že se zde svými příspěvky snaží lhát a manipulovat, tedy zde nastiňujete různé varianty toho, jak lze klamat a lhát. Není ale nikde průkazné, že něco takového záměrně a vědomě každý přispěvatel zde využívá. Nedokážete to tedy ani mně.