MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post

Nepřihlášený uživatel

#150469 Re: Re:

2019-08-21 09:09

#150427: právnik - Re:  

Jsi tedy toho názoru, že všechna náboženství jsou neškodná?

Odpovědi

právnik

#150472 Re: Re: Re:

2019-08-21 09:27:07

#150469: - Re: Re:  

Zďaleka nie. To je najväčšia hlúposť, akú som počul. Náboženstvá všeobecne majú svoju svetlú, aj temnú stránku. Už dlhšie sa publikujú vedecké štúdie o tom, že práve koncept všemohúceho boha v ranostredovekých časoch slúžil ako prapôvodný prameň pre formovanie moderných štátov. Bolo to tak v Európe, a takisto aj v Arábii. Vezmi si, že predtým, ako začal Mohamed hlásať svoju vieru, mali Arabi primitívne prírodné náboženstvá. Predmetom ich úcty ich meteorit. U nás v Európe, boli primitívne germánske, keltské a románske kmene, ktoré medzi sebou bojovali. Až v časoch, kedy sa ustálilo postavenie rímskeho pápeža, sa tu stabilizovali štáty.

Samozrejme, že náboženstvá priniesli so sebou aj skazu. Maslo na hlave majú tak kresťania (násilná christianizácia pohanov v Európe a v iných častiach sveta, križiacke výpravy), aj moslimovia (osmanské vpády). Napriek tomu si však dovolím tvrdiť, že bez náboženstiev by tu dnes svet nebol v takej podobe, v akej ho poznáme aktuálne.

Viete, veľa ľudí berie jedno náboženstvo tak, že všetci príslušníci určitého náboženstva vyznávajú rovnaké názory. Moslim je pre niektorých automaticky fanatik, čo nás chce všetkých pozabíjať. Ale veď si vezmite kresťanské náboženstvo - koľko je tu všelijakých vetiev, odnoží, cirkví. Ktorá náuka je pravá? Katolícka, evanjelická, pravoslávna? Detto moslimovia - majú pravdu sunniti, šiiti, alaviti, džihádisti? Po celé roky sa vedú "sväté" vojny len kvôli tomu, že niekto si nárokuje právo na absolútnu pravdu a myslí si, že len tá jeho sektička musí byť nástrojom na pravú vierouku. Potom prídu ďalší hlupáci a povedia si, že keď vedieme svätú vojnu s tamtým, mali by sme ju viesť aj so všetkými ostatnými jemu podobnými.

Ani jedno z veľkých náboženstiev, ktoré na svete fungujú (kresťanstvo, islam, judaizmus, budhizmus, hinduizmus) nie je apriórne zlé. Akurát, že v každej skupine sa nájde blbec, ktorý si povie, že práve táto moja cesta je pravá a treba za ňu bojovať nie slovami, ale zbraňami. A potom sa už všetci hádžu do jedného vreca, vykrikujú sa frázy o tom, že toto náboženstvo je zlé, tamto náboženstvo je zlé, atď.

Môj pohľad je možno ovplyvnený aj tým, že som ateista. To je moja, dovolím si povedať, výhoda. Nemám žiadne "svoje" náboženstvo, z môjho pohľadu sú všetky absolútne rovnaké. Len ono sa to ťažko vysvetľuje niekomu, kto celý život vyrastal v ilúzii, že len jeho boh je ten pravý a ostatní nie.