MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#161363 Re:

2020-07-25 05:06

#161361:

   Vida, co by se destruktorovi líbilo.

   Rýže je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých. Původ má v tropických oblastech Afriky, Asie a Austrálie. V botanice se rozlišuje přes 20 druhů, kulturních forem – obilnin – jsou desetitisíce. Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace. 

  Hospodářský význam má rýže setá (Oryza sativa L.) a rýže africká (Oryza glaberrima Staud., která má svůj původ domestikace u řeky Niger, též nazývaná rýže červená. Existuje Arican Rice Center,  který se snaží křížit asijskou a africkou rýži.

   Mají s tím potíže, protože mezidruhoví kříženci bývají málo plodní, případně neplodní.

   Asijská rýže i africká rýže a 7 dalších botanických druhů rýže je tetraploidní s 48 chromozómy. Ostatní druhy rýží jsou diploidní s 24 chromozómy. Hexaploidní pšenice, špalda a setá,  mají 42 chromozómů.

   Rýže je mokřadní rostlina. Je to její výhoda, protože mokřad produkuje více ...biomasy.  Poznamenejme, že Filipínci při pěstování rýže mokřady postavili i na svazích jejich hor.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#161365 Re: Re:

2020-07-25 07:00:00

#161363: - Re:  

 

Rýže setá (Oryza sativa) je bylina z čeledi lipnicovitých, původem z tropické a subtropické jihovýchodní Asie, kde roste v mokřinách. Její kulturní odrůdy patří k nejdůležitějším obilninám světa.