ZA ZACHOVÁNÍ LEZECKÉ STĚNY ROŽNOV

Quoted post

Monika Holišová

2012-04-15 22:59

Kauza stěna
Nechtěla jsem to komentovat. Když něco komentuji, obvykle do něčeho šlápnu. Držím se tu celou neděli. Ale zas si nemůžu pomoct…
Chodila jsem do školy jen 20 let, každý ročník jsem dělala jen jednou a tak se mi zřejmě nedostává moudrosti. 5 let jsem podnikala a od té doby pracuji za mzdu. Za svůj život střední délky jsem poznala, že při podnikání nemusí vždy výnosy pokrýt náklady, což pak vede k ukončení činnosti nevýdělečné a k vyhledání činnosti výdělečné, pakliže člověk nechce tvořit dluh. Pokud tržby nepokryjí provoz, nákup pracovních prostředků, odvody povinných pojištění a nakonec i odměnu za vykonanou práci, něco se musí změnit.
Pracujíc za mzdu mám tu zkušenost, že provozní náklady, služební cesty a nákup pracovních prostředků hradí zaměstnavatel, za práci mi vyplácí mzdu a odvádí z ní pojištění a daně.
Ale tady se pořád mluví jen o provozu definovaném ředitelem školy jako osvětlení, topení a voda na straně jedné, a pak o mzdě pro Davida na straně druhé.
Nechápu, kam se ztratily ty pracovní prostředky. Mzda je odměna za vykonanou práci. Kdo chce, může ji proplavat v aquaparku. Ale kdo normálně nakupuje ze mzdy pracovní prostředky? Je to mzda,když se za ní opravují lezečky a nakupují lana? Podle mě to není mzda. Za co budou pak nakupovat ty věci následnící trůnu, když budou pracovat zdarma? Je to celé nastavené pro mě podivně. Míchá se tu nejen lezení dospělých s kroužkem, ale i prostředky na mzdu s prostředky na provoz, pokud do nich zařadíme i materiál, nejen energie.
Příklad pouze ilustrační:
Je-li stěna v provozu 3 x týdně po dobu 3 hodiny a to 50 týdnů v roce (zbytek zanedbáme jako dovolenou), potom energie stojí dle pana ředitele 111 kč x 9 h x 50 týdnů = 49950 Kč.
Je-li přítomno vždy 10 horolezců platících za vstup, nikoli za hodinu, potom vyberou ročně 10 x 3 dny x 40 Kč x 50 týdnů = 60 000 Kč.
Ceny uvádím loňské za vstupy i energie. Pokud se z vybraných peněz zaplatí energie, zbývá 10050 Kč. Z těchto deseti tisíc padesáti korun je pak nutno zaplatit technické vybavení (materiál a opravy stěny i lezeckých potřeb), účetnictví, marketing (organizace služeb, dodavatelů vyjednávání slev, web atd. ), organizaci závodů (ač nevím, startovné a vstupné by to mohlo opět zamíchat) a mzdu (pro pracující, kteří se jí nevzdali) a ze mzdy daně a odvody pojištění. TOŽ TO JE KŠEFT! Blednu závistí.
No, něco je špatně. Musí se zdražit a snad vás poleze dost, aby to stačilo. Leč struktura výdajů je pro mě neprůhledná a míchat hrušky s jabkama se nemá – to vím už z prvního stupně ŽŠ.
Na štěstí jste vybrali za rok 72045 Kč, takže na všechno krom svícení vody a tepla vám zbude 22095 Kč na rok, ale i tak si ta lana šetřete. A ještě něco pro účtárnu – náklady na nákup materiálu se nedaní a neodvádí se z nich zdravotní ani sociální pojištění. Možná zbude víc, když takto zkrátíte jen MZDU. ALE CO TO JE? Ze všech těch příspěvků jsem to nepoznala. Já bych totiž ze mzdy nakupovat matroš pro zaměstnavatele do Zlína nejezdila.
Nenapravitelná medvědí sestra Monika

Odpovědi

Petr Kapsia - Kudrnatej

#146 Re:

2012-04-16 08:14:45

#145: Monika Holišová -

To se právě snad podaří vyřešit - struktura výdajů je neprůhledná a paněžní toky nejsou dohledatelné.

Co se týká práce za mzdu, tak to je samozřejmě pravda, že nevýdělečná činnost vede k ukončení.

Nicméně Rožnovská stěna není primárně určena k výdělku a obohacení kohokoliv. Byla postavena za státní peníze, ve státní škole, stavěli jsme ji všichni tehdy aktivní lezci v RpR.

Její provoz je podle vedení školy v mínusu, což je s platovými nároky možné.

Osobně s platovým ohodnocením Médi ve výši kterou požaduje za provoz stěny NESOUHLASÍM, protože argumentuje náklady, které souvisí s lezeckým kroužkem a z vlastní zkušenosti správce vím, že hodinová dotace na provoz stěny NEMŮŽE dosáhnout 80 hodin měsíčně. To je nesmysl a pakliže do toho Méďa počítá čas strávený s dětským kroužkem, služby ostatních, kteří z toho nemají ani korunu a dojezdovou dobu z Valašského Meziříčí, tak je to účelově zkreslená informace.

Můj sřízlivý odhad je 10 hodiny měsíčně plus služby. Nepočítám dětský kroužek, čas strávený řízením auta a podobné věci, které s provozem nesouvisí.

Model, který se Méďa pokouší provozovat je na pomezí komerční činnosti za mzdu a obecně prospěšné činnosti zadarmo. Každý kdo má živnostenský list nebo podniká pochopí, že tento model je nefukční.

Je třeba udělat jasno v penězích, začít OPRAVDU investovat do stěny (především nové chyty) a začít hromadit rezervy na větší investice jako dopadiště a generální výměny chytů.

Přestat dělat charitu, určit jasná pravidla a ne stát s nataženou rukou..

Jirka

#147 Odpoved Monice

2012-04-16 13:42:42

#145: Monika Holišová -  

Zdar Moniko,

už jsem nechtěl do diskuse vstupovat, ale když se neváháš podepsat, tak bych chtěl odpovědět. Známe se, nestojím o zbytečné konflikty, snažíme se předložit fakta, jak je vidím já a řada lidí kolem, a vybrat nejlepší řešení. Pokusím se o opětovné shrnutí čísel, abychom oddělili fakta od emocí sestry:

Finance za rok 2011: Vybráno na vstupném cca 72 000,- Kč, náklady osvětlení, teplo apod. cca 50 000,- Kč, náklady školy na mzdu cca 62 000,- Kč.

Škola je v minusu: 50 000 + 62 000 Kč - 72 000 Kč = 40 000 Kč. A navíc bylo zbytečně vyhozeno zhruba 35 000,- Kč, které škola zaplatila na zdravotní a sociální. To spolknul stát, naprosto vyhozené peníze. Méďovi tak na účtě přistálo podstatně méně než oněch 62 000,- Kč. Patrně sis nevšimla, že obnovu stěny nezbývá vůbec nic. Mylně uvádíš částku 10 000 Kč.

Náš návrh je jednoduchý: Škola dostane z vybraného vstupného částku příbližně pokrývající náklady (osvětlení, teplo), takze nebude v minusu. Zbytek bude použit na vylepšování stěny, a to námi lezci. Reálný odhad je, že bychom mohli mít na vylepšování stěny několik desítek tisíc korun ročně. Sama škola nebude nikomu nic platit a ušetřených 62 000 Kč ročně může použít třeba na nákup tatranek pro děti.

Je tak obtížné to pochopit? Kde se mýlím(e)?

Služby budou mít členové HO Rožnov (konkrétní jména mohu poskytnout obratem), popřípadě dalšími zájemci. V tomto směru žádná změna nebude.

Méďa ať se zapojí tak, jak mu to vyhovuje - vedení dětí v úterky atd. Bude mít více času na rodinu a vyrovnaný rodinný rozpočet. Co bude mít z dětského kroužku, je jenom jeho. Pravděpodobně tak je tomu i teď.

Měj se, Jirka.