BENZIN a NAFTA LEVNĚJI cestou Snížení spotřební daně a DPH na pohonné hmoty

My, níže podepsaní občané České republiky prostřednictvím této petice POŽADUJEME :

- Snížení spotřební daně u pohonných hmot na minimum
- Snížení DPH z pohonných hmot z 21% na sníženou sazbu 10%
- Zrušení povinnosti přimíchávat biopaliva do pohonných hmot

Stát nesmí nečinně přihlížet extrémnímu nárůstu cen pohonných hmot a musí přikročit k realizaci našich požadavků v zájmu zachování dopravy v ČR v míře nutné pro základní fungování státu a mobility občanů, která je základem úspěšné ekonomiky a života.
Realizací navržených opatření by mohlo dojít ke snížení koncové ceny benzinu a nafty pro zákazníka zhruba o 10 Kč na jeden litr.

Soupis adresátů petice:
1)  Vláda ČR
2)  Poslanecká sněmovna ČR
-----

Důvodová zpráva:

V koncové ceně pohonných hmot pro zákazníka je obsažena:
1) Cena ropy
2) Cena povinně přimíchávané biosložky
3) Marže rafinérií
 -  Marže na benzín 0,5 – 3,5 %
 -  Marže na naftu 3 – 6,5 %
4) Marže čerpacích stanic (náklady na dopravu a zisk čerpacích stanic):
 -  cca 7 % z celkové ceny
5) Spotřební daň
 -  12,84 Kč na litr benzínu
 -  10,95 na litr nafty
6) DPH (21%)
 -  (Daň z přidané Hodnoty): na pohonné hmoty se uplatňuje základní sazba ve výši 21 % a absurdně se platí nejen z ceny ropy, biosložky a marží, ale i ze spotřební daně

Obecně platí, že daně státu tvoří zhruba polovinu ceny pohonných hmot u čerpací stanice. V současnosti jsme bohužel přímými účastníky situace, kdy (zejména vlivem geopolitické situace) ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích v ČR dosahují historicky nevídaně vysokých hodnot. Dnes platíme za litr nejběžnějšího benzinu Natural někde už 45 Kč a zítra to může být snad už korun 50?!
Stát tu má být pro občany a ne občané pro stát. Pokud vstřícný krok směrem k občanům mohl být realizován v sousedním Polsku a DPH z pohonných hmot tam bylo sníženo z 21% na 8%, tak by se naše vláda měla vydat stejným směrem.
P.S. Například v roce 2019 inkaso spotřební daně z minerálních olejů (tedy zejména z benzinů, nafty a LPG) činilo téměř 94 mld. Kč, což včetně 21 % DPH činilo téměř 114 mld. Kč

Za petiční výbor: Mojmír Mikuláš, předseda spolku JEDEME AUTEM z.s.

-----

Nezapomeňte PROSÍM svůj podpis potvrdit kliknutím na odkaz ve zprávě, kterou systém pošle na Vámi zadaný email (bez toho se váš podpis nezapočítá).
Zprávu můžete mít i ve spamu. Pokud ne, zařaďte si ve vašem e-mailovém programu (např. Seznam nebo Google) doménu petice.com mezi bezpečné a pak podepište petici ještě jednou.
Jestliže vám ani poté příštích 12 hodin nic nepřijde, pošlete nám vaše jméno na adresu my@jedemeautem (jako Předmět uveďte PODPIS). Potvrdíme vás v databázi ručně.

Mojmír Mikuláš, předseda spolku JEDEME AUTEM z.s.    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Mojmír Mikuláš, předseda spolku JEDEME AUTEM z.s. svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.