Pro zachování alejí a stromů podél našich řek a potoků...
Nepřihlášený uživatel |
/ #5242014-06-25 01:08Díky za tuto Vaši aktivitu... Nicméně jsem skeptický, když se zamýšlím nad počínáním úřadů i jednotlivců při ničení zeleně ve městě, jeho okolí, ale i v celé ČR za posledních cca 20 let. Tyto věci sleduji a nejsou mi lhostejné. Co snahy naší rodiny bylo svého času zachránit přes 150 let starý ořešák ve vnitrobloku na Starém městě v HK. Jeden z nájemníků domu se tehdy rozhodl, že mu strom stíní...Ani fotografie postupného kácení nepomohla vyburcovat odbor životního prostředí. Jen lakonické sdělení pracovnice, že se vlastně jedná o ovocný strom a navíc na soukromém nepřístupném pozemku... Neochota, lhostejnost. Proč se tím zabývat, že? Tolik případů likvidace starých stromů, nebo stromořadí. Myslím, že je to v mentalitě zdejších lidí nevážit si stromů. Jsou lhostejní a cyničtí. V jiných evropských zemích mají ke stromům větší úctu. Například ve Velké Británii. Vemte si třeba často používané, ale neuvěřitelně odpuzující slovo "přestárlý". Toto ohavné slovo se užívá často ve spojení "Přestárlý strom", "přestárlý člověk...". A "přestárlé" stromy se přece musí skácet.... Nic takového jako "přestárlý" přeci neexistuje, nebo ano? Běhá mi husí kůže po těle. Jakoby některé lidi fascinovala dlouhověkost stromů a jiné naopak odpuzovala a měli touhu ji ničit. Jsem milovníkem stromů, především těch letitých. Mám k nim obdiv a úctu už od raného dětství. Jsou mnohem víc, než jen úchvatným výtvorem přírody. Jsou pro mne pojítkem mezi minulostí a současností. Jsou živými svědky událostí a dob dávno minulých. Byly současníky generací našich předků. Dotýkám se jich a je mi pod nimi dobře. Rád si je fotím a raduji se z toho, že tu ještě jsou. Když takový starý strom odstraníte, zmizí z krajiny právě to pouto s minulostí. Ta část paměti krajiny. Krajina zevšední, stane se prázdnou a ochuzenou. Sám pěstuji stromy na zahradě, abych je pak mohl někam zasadit. Promlouvám k nim a oni to vědí. Daří se jim totiž u mě dobře. Moje lípa, habr, dub, černá olše... Každý z nás by měl za svůj život zasadit strom. Strom je živý tvor. Nezabíjejte ho. |
|
Trest členům gangu týrající zvířata v Číně
PETICE ZA ZRUŠENÍ POVINNÝCH TELEVIZNÍCH A ROZHLASOVÝCH POPLATKŮ
Výzva vládě k zabezpečení urgentní humanitární pomoci Gaze a dosažení dohody o příměří
Petice za statní občanství bez diskriminace
Petice proti rozhodnutí české ambasády v Abuji o zamítnutí udělení víza pro rodinného příslušníka občana EU
Opravte Pragerovy kostky! Petice za zachování a rekonstrukci budovy „kostek” u Emauz
Výzva vládě Pomoc pro 100+100 dětí z Gazy
Podporujeme Izrael v boji proti teroristům, postoj české vlády je správný
Chcete něco změnit?
Bude-li člověk mlčet, nic se nezmění. Autor této petice se rozhodl něco změnit a jednat. Uděláte to samé? Zahajte sociální hnutí vytvořením petice.
Vytvořte vlastní peticiDalší petice, které by vás mohly zajímat
Opravte Pragerovy kostky! Petice za zachování a rekonstrukci budovy „kostek” u Emauz
2134 Vytvořeno: 2024-12-16
ZACHRAŇME ŠKOLNÍ SPORT
1656 Vytvořeno: 2024-11-29
Voda pro zubry a divoké koně
18383 Vytvořeno: 2023-06-06
PROTI AKADEMICKÉMU ANTISEMITISMU
763 Vytvořeno: 2024-12-12
Petice studentů, absolventů, učitelů a znepokojené veřejnosti proti omezení hodinové dotace dějepisu, zeměpisu a přírodopisu
1675 Vytvořeno: 2024-12-08
ZÁKAZ RADARŮ NA DÁLNICÍCH
684 Vytvořeno: 2024-12-07
Zachraňte oslíky v Krtkově světě
110 Vytvořeno: 2024-12-20
Petice na podporu paní ředitelky Mateřské školy Hostinné
105 Vytvořeno: 2024-12-20
Petice za pojmenování vltavské náplavky v Praze po Karlu Schwarzenbergovi
1697 Vytvořeno: 2024-11-12
Petice proti uzavření ulice Pod Novým lesem Praha 6
141 Vytvořeno: 2024-12-09
Právo na vzdělání při zaměstnání: Podpořme možnost osobního rozvoje pro všechny!
63 Vytvořeno: 2024-12-17
Petice za ukončení používání a prodeje zábavní pyrotechniky, petard, ohňostrojů i tzv. lampionů štěstí
43065 Vytvořeno: 2022-12-27
Petice proti zrušení lůžkového onkologického oddělení Trutnovské nemocnice
263 Vytvořeno: 2024-12-12
PETICE ZA ZRUŠENÍ POVINNÝCH TELEVIZNÍCH A ROZHLASOVÝCH POPLATKŮ
23022 Vytvořeno: 2021-12-22
Deklarace zastání se srnčí zvěře
2247 Vytvořeno: 2024-08-23
Petice za statní občanství bez diskriminace
4431 Vytvořeno: 2024-09-11
Za ochranu práv a psychického zdraví českých dětí
2015 Vytvořeno: 2024-07-23
ZACHRAŇME (A)VOID! 2.0.
1364 Vytvořeno: 2024-11-26
Zrušme komunisty! aneb Kdy skončí Listopad - výzva poslancům a senátorům by podpořili paragrafové znění novely trest. zákona, kterým by se propagace komunismu (vč. kom. symbolů), postavila mimo zákon
1870 Vytvořeno: 2024-01-25
UZNÁNÍ ZAMEZENÉHO STOLCE BENEDIKTA XVI. A SVOLÁNÍ KONKLÁVE
17757 Vytvořeno: 2023-10-23