Petice proti vápencovému lomu na Bouzovsku

Nepřihlášený uživatel

/ #105 advocatus diaboli

2016-03-20 10:05

Na internetu se mi nepodařilo najít  ten bývalý lom, a příslušné fotografie nebude. Nezamlouvá se mi možnost, že by byly zničeny Javoříčské jeskyně.  Na druhé straně, těžba by mohla odkrýt vchod do dalších podzemních prostor.  To nepostrádá půvab nových objevů, a další turistické možnosti. 

Známé je zaprášení vzduchu v okolí cementáren a vápenek. Samotný lom nepráší, protože žádný prach neobsahuje. Jen skály a balvany.  Nebýt zneprůhlednění krajiny a spadu cementu v okolí, vlastně by žádný problém neexistoval. Pořiďte si trvale spolehlivé odlučovače a k nim vhodné odkaliště, a je po ptákách.

Co se mne týče, byl bych přístupný dohodě, která by přinesla okolí určitý prospěch, makadamem na komunikacích počínaje a koupalištěm na kopci konče. A kdyby ty vodní plochy byly dvě,dejme tomu s tím odkalištěm, s výrazně různými nadmořskými výškami, dalo by se uvažovat i o přečerpávací elektrárně. Její smysl spočívá v tom, že dokáže akumulovat elektrickou energii. Skladovat proud ve velkém, zkuste si to nějak jinak.   Přečerpává v době nadbytku nabídky elektřiny, za její levnější tarif. Naopak, v době špičky, tj. vyšší poptávky a ceny, přenastaví turbínu a elektřinu produkuje, je tedy v plusu.

Je sympatické, že využití ložiska nemá skončit lenivou denudací kopce, ale lepším procentem. A vodní plochou. Jezerem.  Pokud lom pokračuje i podpovrchově, měla by se k němu - v rámci těžby -  prolámat i sjízdná, přibližně horizontální přístupová cesta. Kaňon, dejme tomu, nebo víc, podle případné dohody. 

Opuštěný podpovrchový lom  má sám o sobě výrazný rekreační potenciál. To by okolí Bouzova mohlo učinit ještě atraktivnější. Okolní obce by mohly mít z lomu i další užitek; dejme tomu v podobě  štěrků, případně šotoliny, které by za režijní cenu dobře posloužily na místních cestách a cestičkách. Místním by pomohla i nově vzniklá pracovní místa.