Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #8148 Re: TURECKY TEROR VEDEN IS A ERDOGANEM

2016-04-02 18:13

#8127: - TURECKY TEROR VEDEN IS A ERDOGANEM 

 

Infekci tzv. filckami (pedikulóza, pediculosis pubis) řadíme mezi sexuálně přenosné choroby, protože se šíří pohlavním stykem. Způsobuje ji veš muňka (Phtirus pubis). Muňka je světle zbarvený živočich, jehož samičky dosahují velikosti až 1,5 mm. Vyskytuje se na ochlupených místech, většinou okolo genitálu. V případě silného napadení se poškozenému objeví v ochlupení na břiše a hrudi, v podpaží, v obočích, na řasách a u mužů i ve vousech. Muňky zásadně nežijí v lidských vlasech. Vlas je pro ně tenký a nejsou schopny se na něm udržet. Samička přichycená ke kořenu chlupu klade vajíčka (hnidy), která k chlupu pevně přilnou a postupně s ním odrůstají. Z vajíček se týden líhnou larvy, které za 14 dní dospějí a samičky pak kladou 20 – 40 vajíček. Hnidy na chlupech při zmačknutí mezi nehty charakteristicky lupnou.

Zdrojem infekce je muňkami nakažený člověk. V drtivé většině případů k přenosu dojde pohlavním stykem, ale muňky se dají chytit prostřednictvím ložního prádla a povlečení, ručníku, prkýnka na toaletě nebo dokonce ze sedaček v městské hromadné dopravě. Bez krve však vši poměrně rychle hynou, takže toto riziko není příliš velké (bez hostitele přežívají cca 24 hodin).  

V posledních letech dochází ve vyspělých zemích ke snižování výskytu tohoto druhu vši, což souvisí se současným módním trendem – vyholování intimních partií a podpaží.