Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #8260 Arménie přesouvá do Karabachu těžkou techniku (videa), Ázerbájdžán hlásí až 200 mrtvých

2016-04-04 07:09

Arménie přesouvá do Karabachu těžkou techniku (videa), Ázerbájdžán hlásí až 200 mrtvých

Proč nebylo dosaženo míru

Přestože bylo v roce 1994 mezi oběma republikami uzavřeno příměří, mírová dohoda nebyla doposud podepsána. V průběhu dvaceti let byla představena celá řada možností, jak konflikt řešit, navzdory tomu pokaždé některá ze stran nesouhlasila.

Arménii se během války podařilo obsadit nejenom území Náhorního Karabachu, ale také rozsáhlé oblasti v Ázerbájdžánu, což z ní teoreticky dělá vítěze, prakticky však zejména po ekonomické stránce země strádá v důsledku politické izolace a dopravní blokády. Poražený a na nerostné suroviny bohatý Ázerbájdžán se naopak stal vhodným partnerem pro zahraniční investory.

Ačkoliv mezinárodní společenství zdůrazňuje nutnost zrušení blokády Arménie, odchodu arménských vojáků z ázerbájdžánských okresů a umožnění uprchlíkům navrátit se do svých domovů, vlivem nových konfliktů a krizí není v současnosti tento region primárním zájmem velmocí. Náhorní Karabach tak dnes funguje jako samostatný, byť mezinárodně neuznávaný stát.

VICE-Arménie přesouvá do Karabachu těžkou techniku (videa), Ázerbájdžán hlásí až 200 mrtvých

Ázerbájdžánská strana přijala rozhodnutí, že jednostranně zastaví všechny vojenské operace na linii dotyku v Náhorním Karabachu, sdělil RIA Novosti vedoucí tiskové služby ministerstva obrany Ázerbájdžánu Vatif Ďargahly.

Více: Ázerbájdžánská strana přijala rozhodnutí, že jednostranně zastaví všechny vojenské operace na linii dotyku v Náhorním Karabachu, sdělil RIA Novosti vedoucí tiskové služby ministerstva obrany Ázerbájdžánu Vatif Ďargahly.