Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #8264

2016-04-04 07:19

Útřední zpravodajská služba USA (CIA) navrhla americkému prezidentovi detailní plán tajné operace na svržení prezidenta Sýrie Bašára Asada v roce 2012 , ale Barack Obama neschválil návrh tajných služeb, informuje NBC News.

Televiznímu kanálu to řekl autor plánu, bývalý důstojník rozvědky Doug Laux, který byl dlouhou dobu „očima a ušima" operativních skupin CIA v Sýrii, spolupracoval s různými skupinami syrské ozbrojené opozice a rozvědčíky jiných zemí.

Další zdroje televizního kanálu v tajných službách potvrdily, že informace, které získával Laux, se dostala k nejvyšším vládním špičkám — náčelník amerických operativních skupin v Sýrii pravidelně prováděl briefingy pro kongresmany, obsah Lauxova plánu znal i Barack Obama.

„Bílý dům a vedení CIA od samého počátku dávaly najevo, že cílem našich operativních skupin je svržení Asada z funkce. Měli jsme 50 způsobů, jak zjednodušit tento proces, v mém plánu bylo vše rozepsáno černé na bílém. Ale politické vedení nám nedalo ani jednu šanci je realizovat", řekl bývalý důstojník.

VICE-Lavrov: Prohlášení o dohodě USA a RF o Asadovi je záměna faktů

Laux navrhoval svůj plán vedení země ještě před tím, než se Islámský stát (IS, zakázaný v RF — pozn. red.) odpojil od Al-Kaidy a oznámil vytvoření Hálífátu na obsazeném území v Iráku a v Sýrii", uvádí televizní kanál.

Více: Útřední zpravodajská služba USA (CIA) navrhla americkému prezidentovi detailní plán tajné operace na svržení prezidenta Sýrie Bašára Asada v roce 2012 , ale Barack Obama neschválil návrh tajných služeb