Petice proti vápencovému lomu na Bouzovsku


Nepřihlášený uživatel

/ #246 Re: Re: Re: Re: Re:

2016-05-14 04:27

#244: - Re: Re: Re: Re:  

 Dívám se na obrázek a je mi, jako kdyby umřel někdo blízký. 

Njn. Řecká móda je z Řecka.

V Řecku je teplo. Můžeš chodit s nezabaleným krkem a krátkými vlasy. Ale v Rusku?  Zima jak v Siberii.  Naděň, galubčik, šubu, a to zamjorzněš na ruskom maroze. I šápku ušánku.  

A k tomu bolesti zubů.

Málo všechno platné. Té krásné mladé ženě nepomůže nic.

Je to nesnesitelné. Je to nezapomenutelné. Je to noční můra.

Tenkrát?  Před Pasteurem?

Za oknem kytka, co zmrzne při prvním mrazíku... . Lichořeřišnice. Dětinská otázka... Dá se z ní vařit čaj?  

Přítel Google odpoví.

Ano.

Ten čaj  se dá i pít. Listy, květy i stonky lze jíst syrové jako salát. Mají výbornou chuť.

Půvabné květy a  okrouhlé listy s čepelemi kolmo k řapíku připojenými jsou nezaměnitelným logem jedné z top ten nejsilnějších léčivek.

Dovezena z Peru, tropická Jižní Amerika, do Španělska 1684.

Znal a používal ...údajně už Matthioli(sic!). Asi je v některém z četných doplněných vydání jeho herbáře. Ostatně, nachází se tam i první evropský popis rajčete.

  První verze textu Matthioliho herbáře vyšla italsky v roce 1544. Staletí před vznikem moderní chemie. Jako komentář antického spisu De materia medica od   Pedacia Dioskúrida z Anazarby, který Pietro Andrea Mattioli překládal.

 ... Vzpomeňme na tomto místě profesora Kabelíka, který vydal komentáře k Matthioliho herbáři jako popularizační seriál.

Matthioli žil v Praze, kam byl povolán jako osobní lékař  Ferdinanda Tyrolského, v letech 1547–66 českého místodržícího, od roku 1554. Působil  též jako lékař Maxmiliána II. Prahu a Čechy opustil Mattioli v roce 1570.

Matthioliho Herbář aneb bylinář velmi užitečný  poprvé v Praze vyšel u Jiřího Melantricha v roce 1562. S 200 podrobnými vyobrazeními ... A pak doplňován znovu a znovu. Slouži vlastně dodnes. Ač překonán, handicapován v nejcitlivějším bodě, koncízním popisu účinné látky, tehdy nemožném.

 ...

A vida. Pohledné květy. Silné antibiotikum. Bacteriostaticum, virustaticum, antimycoticum. Nejsou známy vedlejší účinky. 

Ani u těhotných.

Prchavá účinná látka s charakteristickou vůní, chemickým názvoslovím (... chemie není nic vulgárního či  nepatřičného, jen nového, benzyl isothiokyanát, je tam aromátové jádro, síra a dusík) se vylučuje i dýchacím traktem.  V Evropě se hojně používala při onemocněních dýchacích cest. Má dobré účinky u dětí s virovými infekcemi s vysokými horečkami, a dobře nahradí v těchto případech placebově využívaný tetracyklin, vyřazený kvůli tomu, že ...( ukončoval vývoj zubní skloviny ), a funguje i u zánětu středního ucha...