MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post

Nepřihlášený uživatel

#48363 Re: Filmy točil parádní, parádní byla i jeho muzika.....

2015-05-17 07:43

Odpovědi

Nepřihlášený uživatel

#48366 Re: Re: Filmy točil parádní, parádní byla i jeho muzika.....

2015-05-17 09:56:01

#48363: - Re: Filmy točil parádní, parádní byla i jeho muzika..... 

Musím se přiznat, že jsem nesledoval jeho jako osobu, ale jeho filmy s tím, že vcelku předpokládám korelaci mezi kavlitou filmu a "kvalitou" (v žádném případě nebrat doslova) autora. Tedy jsem překvapen. Jeho filmy jsme mu věřil a považoval jsem je za natolik výpověď, že je s nimi v souladu. 

Na druhou stranu, nové filmy jsem už neviděl, podlední byl Život je zázrak, který jsem viděl několikrát a libil se mi moc. Také se ale musím příznat, že v mnohostranném konfliktu v Jugoslávii jsem se nikdy úplně nezorientoval.  Tedy nedokáži z hlavy např. ani vyjmenovat, kdo všechno a jak a kdy se konfliktu zůčastnil, což jistě by bylo pro pochopení Kusturicových filmů dobré, překvapuje mne dnes ale jeho nekritičnost k Srbsku, kdy já považuji tehdy budoucí srbské síly za jeden z hlavních motorů války. 

Z jednoho rozhovoru s ním usuzuji, že jeho rodina byla "obětí" v Sarajevu a předpokládal bych tedy, že on obléhání Sarajeva Vojsky Republiky Srbské chápe jako zločin a krok nutný k zastavení, tedy bombardování těchto vojska za krok ještě přijatelný. Komplikovanost tvoří to, že tato vojska byla pravděpodobně na počátku "srbská" a v průběhu konfliktu bosensko-hercegovská a pak zase možná srbská.  Vnímání Srbů této věci bohužel nerozumím už z toho, že není zřejmé, jaké bylo složení Vojska Republiky Srbské na počátku a na konci bojů a jak tedy bylo toto vojsko propojeno s budoucím Srbskem či naopak se jednalo o zradu Srbska, Sarajevo bylo mnohoetnické město a trpěly tam tedy snad všechny národnosti Jugoslávie. Je to pro mne zatím nepřehledná věc a pokud se v ní dokázal již tehdy zorientovat např. Václav Havel velmi to respektuji.