MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post

Evropan

#103795 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: SPD tak má nakročeno k tomu stát

2017-03-05 21:32

#103778: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: SPD tak má nakročeno k tomu stát se  

Takže za Kalouska došlo ke dvojímu zvýšení snížené sazby DPH. Jednou od roku 2008 z 5% na 9% a podruhé v letech 2011 až 2013 z 10% na 15%. Aby se sazby sjednotily (od Kalouska jsem tento cíl ale nikdy neslyšel), tak se měla horní sazba snižovat a dolní zvyšovat. Ve skutečnosti se obě sazby zvyšovaly a pokud by Kalousek zůstal ministerem financí, tak by se tímto tempem sjednotily někde na 25%. To bychom byli skutečně světovou raritou. Proč ale zase zkoušíme naše "typicky české třetí cesty"? Německo i Polsko z našich sousedních zemí mají sníženou sazbu 7% nebo 5%. Naše vysoká DPH zbytečně zdražuje potraviny. 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#103796 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: SPD tak má nakročeno k tomu

2017-03-05 21:41:23

#103795: Evropan -  Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: SPD tak má nakročeno k tomu stát 

 To jsi prostě špatně poslouchal. Cílem bylo mít jednu sazbu DPH někde kolem 15 %, ale obvykle se uváděla hodnota 17,5 % což bylo poněkud zvláštní, když rovná daň byla stanovena na 15 %, což ovšem jistě neznamená, že všechny daně budou na stejné hodnotě. 

Nikoliv nebyli bychom světovou raritou ani při jedné sazbě 25 % i ta existuje a je to skutečně u země, která má sazbu jedinou, jak si jistě velmi snadno dohledáš. 

Je bláhové se domnívat, že cena potravin je dramaticky ovlivněna DPH, neplatí to ani náhodou. Jednoznačně by ale potraviny měly mít DPH nula (0) a to proto, že změna sazby DPH by se nedotkla každodenního možná vůbec největšího obratu zboží a tedy by nedocházelo k zbytečným třenicím při změně DPH, které čas od času nastat musí. Takto to má vyřešeno Velká Británie. Není to proto, aby potraviny byly levné, GB rozhodně nejsou, ale z důvodu, který jsme již uvedl, snažší změny DPH v situaci, kdy je to nezbytné. 

Stejně tak bych ale považoval za správné jednu sazbu DPH a to skutečně v libovolné výši, pokud by celkové zdanění, bylo srovnatelné s okolními zeměni.  Je skutečně naprosto lhostejno, jak velká sazba by to byla a to přesto, že argument s "prodražováním" potravin je do jisté míry validní. 

 Maďarsko má 27 %, Dánsko má jednu sazbu 25 %, Chorvatsko 25 %, Švédsko 25 %, Finsko 24 %, Řecko, Irsko, Polsko, Portugalsko 23 %. 

Německo skutečně 19 % a 7 %, na druhou stranu má obrovské zdanění nemovitého majetku, což platí i o Italii, GB, atd. Daň z nemovitosti je dokonce i v poměru k ceně nemovitostí nepředstavitelně vysoká pro občana ČR. Pokud by takové zdanění bylo v ČR, ve vlastním bydlení by bydlel málokdo a prakticky by neexistovalo chataření.

Pořád platí co říkám, lidé se v systému zdanění srovnají, např. by se nechatařilo a díky nížší vazbě na vlastní bydlení by občané byli daleko mobilnější při vyhledávání zaměstnání. Můžeme diskutovat, jestli by oboje bylo přínosem pro společnost, zabydlenost vesnic, atd., ale diskuse ani není podstatná, pro produktivitu společnosti a veřejného prostoru je důležítá daňová stabilita. 

Z roku 2010 - jen příklad, že jsi špatně poslouchal.....

Kalouskovi se jedna sazba DPH vzdaluje. Věci veřejné nad 15 procent nejdou