MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#134803 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Argumentační klam - To si fakt přestřelil!

2018-07-26 15:57

#134753: - Re: Re: Re: Re: Re: Argumentační klam - To si fakt přestřelil! 

Z tebou odkazovaného článku lze vyčíst i pasáž, která částečně naznačuje, že můj příspěvek nebyl tak úplně od věci:

Od přelomu 50. a 60. let se v plánech útočných operací směrem na západ počítalo s masivním nasazením taktických jaderných střel (a také taktických jaderných pum distribuovaných stíhacími bombardéry) ve směrech postupu vlastních vojsk. Limitující faktor představovala skutečnost, že samotné jaderné hlavice byly pouze v kompetenci sovětské strany, nacházely se ve skladech na území Ukrajinské SSR (Ukrajinská sovětská socialistická republika) a teprve pro použití v případě konfliktu k nám měly být urychleně dodány a na místě spojeny s raketami, což si ovšem vyžadovalo minimálně dvacet hodin drahocenného času.

 

Řešení této situace viděli Sověti ve zřízení skladů jaderných hlavic na našem území (podobně to viděli v Polsku, Maďarsku, Bulharsku a východním Německu). Na jednom štábním cvičení v Polsku v březnu 1965 maršál Grečko, v té době 1. náměstek ministra obrany SSSR a hlavní velitel spojených ozbrojených sil Varšavské smlouvy, překvapil našeho ministra národní obrany Lomského vážně míněnými slovy, že je zde možnost uvažovat o uložení jaderné munice na území ČSSR, samozřejmě zajištěné sovětským personálem.

Nenadálou situaci následně doma projednávaly naše stranické a armádní špičky, vedle přítomnosti nebezpečného materiálu to totiž znamenalo i přítomnost cizích vojsk na našem území, byť ve velmi omezeném rozsahu (ale po srpnu 1968 si s tímto aspektem už nikdo hlavu lámat nemusel).

 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#134805 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Argumentační klam - To si fakt přestřelil!

2018-07-26 16:28:38

#134803: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Argumentační klam - To si fakt přestřelil! 

Už jsem se lekl, že tam bylo něco o NATO a já to přehlédl. Hlavní hloupost v tvém textu je přeci to, že nás ohrožovalo NATO.