MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#136627 Co to je zase za "typický blábol"?

2018-08-25 15:31

Vedra snižují výkon solárních elektráren. V horkém a suchém létě se můžeme spolehnout jen na uhlí, tvrdí jeho obhájci

"Její výpadky v dodávkách často musely nahrazovat uhelné a také jaderné elektrárny. "

Výpadek má jaderná elektrárna, pak nevyrábí nic, nula, je mnohdy odstavena měsíc (obvykle 3 měsíce v roce), ale také i rok v případě výpadku díky vážné poruše. 

Větrná, solární ani vodní energetika žádné výpadky nemá, někdy dodává více někdy méně elektrické energie, ale výpadek, že by měsíce nedodávaly tyto zdroje nic nemají, mimo jiné z principu diverzifikace či atomizace produkce (spíše přeměny) energie. Výhoda obnovitelné energetiky je v tom, že jí lze kdykoliv zastavit a to okamžitě. Není to dramatický problém. 

Málo se ví, že pokud potřebuji zdroj např. 2 GW v jaderné energetice, musím ve skutečnosti mít dvojnásobný zdroj k dispozici a to dokonce na dvou geograficky rozdílných místech o výkonu více než 2 GW tedy v součtu např. 4,5 - 5 GW, abych zajistil onu "neotřesitelnou stabilitu" jaderné energetiky ve výkonu 2GW. 

Tedy je naprosto samozřejmé, že podobně to bude platit pro obnovitelné zdroje, byť z jiné příčiny, prostě někdy svítí více a někdy méně. Někdy fouká více někdy méně, ale co je podstatné, když přestane svítit a foukat, na zemi nebude nikdo, kdo by elektřinu potřeboval. tak jednoduché to je. Tedy pokud instalovaný výkon bude dostatečný, aby pokrýval výkonové výkyvy, bude je pokrývat. 

Tedy mluvit či psát o "výpadku solární elekrárny" je vskutku poněkud zhovadilost, když je tím míněno to, že dodává méně energie, ať již z jakéhokoliv důvodu. 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#136658 Re: Co to je zase za "typický blábol"?

2018-08-26 06:32:20

#136627: - Co to je zase za "typický blábol"? 

    Kdo vyčistil vzduch natolik, že se dlouhé měsíce neudělá na obloze ani mráček? Teď je všude o deset stupňů víc. A nezaprší. Není z čeho. 

     Kdo to byl,  chci mu přiměřeně poděkovat.