MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post

Havloidi...
Nepřihlášený uživatel

2020-01-19 23:02

Archivy bezpečnostních složek, konkr. SnB Hradec Králové, Jaroslava Hutku evidují ještě bez krycího jména poprvé 7. října 1974, číslo svazku 14328, dokument ke stažení zde. A o rok později ho začíná evidovat federální ministerstvo vnitra a StB Praha, zde už pod krycím jménem “Zpěvák”, a to dne 18. prosince 1975, číslo archivního svazku 677997, svazek zde.

StB neuniklo Hutkovo vystupování načerno, a proto si ho po dlouhém monitorování předvolali 12. května 1977 na výslech. Tento výslech je unikátním tím, že nám odhaluje, jak Hutka nabonzoval šest dalších osob, od kterých dostával načerno peníze za svá vystoupení. Dokonce včetně jejich adres bydliště, kde je měli StBáci najít. Zkuste si představit situaci, kdy vám někdo pomůže, nechá vás hrát na jím pořádaném vystoupení, ví, že nejste pod agenturou, že jste se vykašlali na přehrávkové komise, ví že jedete na černo, ví, že peníze, které vám vtiskne do dlaně keš, nebudete danit, nasadí svou pověst, a vy se mu odvděčíte tím, že ho při prvním výslechu napráskáte StBákům. Citujme z dokumentu v rámci výslechu konaném 12. května 1977:

“Za vystoupení Na Rychtě dostávám honorář 400 Kčs. Tyto peníze mi proplácí pořadatel přímo z ruky do ruky s tím, že si odečte daně. Proplácení provádí Jiří Pallas, který je při mých vystoupeních jako pořadatel. Ten mi také předává peníze. Pallasovi je asi 28 let, vím, že bydlí na Praze 5 ve Zborovské ulici (…), pokud byl pořadatelem Sbor požárníků, nejsem si jistý, byl jsem ve styku s Vladimírem Váňou, který mi osobně peníze předával (zdaněné). Pokud jde o Váňu, jedná se o výtvarníka, je asi 30 let stár. Myslím si, že informace by mohl podat Jiří Pallas (…), peníze mi proplácel člen HiFi klubu Kučera (…) Klub má sídlo naproti kostelu Martina ve zdi (…) Vydání desky mi zajistil redaktor Supraphonu Jiří Havelka. První LP Hynek Žalčík, externí pracovník Supraphonu. Povolovačky zaslal HiFi Klub zřejmě na Národní výbor (asi panu Navrátilovi).”

Slib daný StB, že si neuvědomil, že zpívá protistátní písničky. Prý se to už nestane…

Jaroslav Hutka tak bez uzardění StBákům nabonzoval kompletně celou síť osob, které mu pomáhaly, které mu vycházely vstříc, které mu umožňovaly hrát a inkasovat peníze, jež Jaroslav Hutka nedanil tehdejšímu režimu. Citujme z dalšího výslechu o půl roku dříve, dne 26. září 1976, který byl vedený vyšetřovatelem Taspierem:

“S Jaroslavem Hutkou byl proveden profylaktický pohovor, kde byl důrazně upozorněn na skutečnost, že obsah jeho písní a mluveného slova není v souladu s kulturní politikou naší strany. Dále byl upozorněn na to, že se vystavuje nebezpečí trestního stíhání, protože ve svých textech formou dvousmyslných narážek hanobí současnou kulturní a politickou situaci v ČSSR. Hutka při rozhovoru přiznal, že některé jeho texty mohou být publikem chápány jako současná kritika proti politickému zřízení v ČSSR, což si však předem řádně neuvědomil. Přislíbil, že se toto v jeho vystoupeních již nebude opakovat.”

Tento výslech proběhl dne 26. září 1976, ovšem o měsíc dříve, konkr. 16. srpna 1976, SnB Praha opět eviduje Jaroslava Hutku pod krycím jménem Zpěvák, číslo svazku 26272, svazek zde.

Odpovědi

Evropan

#156113 Re:

2020-01-20 06:33:51

#156110: Havloidi... -  

To jsou zprávy z Putlerova Kremelce? Že se nestydíte dávat sem odkazy na ruské sračky. Až dáte odkaz na nějaký solidní zdroj, ne na váš udavačský mainstream, tak se bude dát diskutovat.