ZA ZACHOVÁNÍ LEZECKÉ STĚNY ROŽNOV

Quoted post

David Holiš Meďa

#51 Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na stěně

2012-04-11 13:06

#49: - Odměna za práci na stěně

Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technický stav, o lana, o chyty a jejich čistotu, o opravy lezeček (jízdy do Zlína), o organizování lidí a chození za ně na služby, o dopisování lístků a opravy v účetní knize za ně, starání se o webovky, o informační maily, o vyjednáváních o lepších cenách za matroš… Je to i o trénování dětí, organizování Pavůka, péči a jednání s partnery, jenž stěnu podporují…Když něco z toho vytrhneš z kontextu, je to brnkačka. Když to máš ale vše dělat precizně a stabilně vše, ubije Tě to. Mzda, co mi chodí (2270Kč čistého) mi nepokryje ani naftu a telefon, má práce je desátým rokem podnákladová.

Dál nemohu, než to předat někomu dalšímu. Nemohu se dívat na mé děti, jak mi stárnou před očima, zatímco já jsem zavřený zadarmo na stěně.  Vše má svoji hodnotu, i práce instruktora, správce a trenéra.  Má snaha je, abych vyjednal důstojné podmínky ne pro mě, ale pro mého nástupce. Já jsem nikdy provozem stěny nevydělal, vždy jsem ji vedl za náklady. Nemohu dál, a koukám ani škola nemůže dál stěnu vést podnákladově. (o nákladech bych ještě stále debatoval, stále nemám položkově „kolik za co“).

Vytvoří li se důstojné podmínky pro mého nástupce, bude stěna zachována pod jeho křídly. Nebude li nástupce, nebude moct být provozována ani stěna.

Ale vezme li to opět někdo zadarmo či za almužnu, povede to opět jen k jeho sebezničení

Ještě k licenci…aby můj nástupce mohl dělat vše jako já, tj. i vést děti a vytáhnout je občas i ven, měl by mít tuto licenci:

http://www.ben-kurzy.cz/index.php?msg=kurzy&idk=3&session_id=293b50b9875a869b3ce159cf91c298756a1b144e

Když uvážím, že jsou to 4 víkendy a den (doprava, čas…), člověka to bude stát mraky peněz. I to je argument, aby můj nástupce měl podmínky důstojné.

Odpovědi

Jan Drobek

#55 Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na s

2012-04-11 13:46:44

#51: David Holiš Meďa - Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na stěně

Zdar Medo a vsichni,

z toho jak procitam diskuzi pod touto petici mam pocit ze se neustale micha provoz steny a Tvych prilehlych aktivit. Myslim si, ze horolezecky krouzek a skola je Tvou soukromou aktivitou a neni nutne svazana s provozem steny.

Byl bych rad kdyby se toto oddelilo, protoze tyto veci spolu nesouvisi. Krouzek pro deti je jiste chvalyhodna aktivita, ale je to vec ciste tvoje a kolik si za ni vyberes od rodicu deti to budes mit, pokud si na to sezenes sponzory, budes mit vice. Pokud to nechces delat, bude to skoda, no ale coz, zivot pujde dal.

Co se tyka zavodu, financovani je vec pripadnych sponzoru. Prace vzdy zustane, ale vzycky se naslo spousta lidi, kteri Ti vzdy pomohli.

Jeste bych rad podotkl, ze nemuzeme cekat, ze v Roznove, v malem meste, by mohl byt provoz steny nekdy ziskovy. Proto je na vetsine sten v mensich mestech zajistovan provoz dobrovolniky a nadsenci.

Dekuji skole a mistnim organum, ze nam umoznuji travit volny cas aktivitou, kterou mame radi. Jsem si vedom, ze by mohli komercne vyuzivat i mensi telocvicnu (jak je vyuzivana velka) vyhodneji, nez je provoz lezecke steny.

Drobo, dobrovolna obsluha steny, lezecky nadsenec a prilezitostny filosof.

Nepřihlášený uživatel

#58 Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na s

2012-04-11 14:28:06

#51: David Holiš Meďa - Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na stěně 

Zdar Méďo, všichni příznivci šplhání,

chápu tvoje argumenty, ale vidím to trochu jinak. Jsem rád, že mě Drobo ve svém příspěvku podpořil a sdílím jeho názor.

Stěna může dobře fungovat buď na komerční bázi, nebo může dobře fungovat pomocí dobrovolníků. Obojí má svoje plusy a minusy, ani jedna možnost nezajistí dobré fungování jednou pro vždy.

Já jsem příznivec té dobrovolnické báze. Vzpomínám na lezení u Zbyni v garáži (před postavením stěny), kde jsme se sice dusili kouřem při topení, ale jinak lezení bylo skvělé, protože tam chodili skvělí lidi a chodili tam rádi. A o takovou atmosféru stojím i teď v tělocvičně. A nemyslím si, že by to peníze dokázaly zajistit.

Dodatečné peníze od města bych se snažil netahat. Konec konců, jsou to jen a jen peníze z našich daní, nikdo je negeneruje. Názory mladšich kolegyň, že město (=někdo) všechno zařídí místo nás, mi připadají naivní.

Jirka.