vyjadřující nesouhlas s výsledkem výběrového řízení na pozici ředitele ZŠ a MŠ Nový Knín

My, níže podepsaní, jsme se rozhodli touto peticí vyjádřit nesouhlas s výsledkem výběrového řízení na pozici ředitele ZŠ a MŠ Nový Knín. Během svého funkčního období dokázal stávající ředitel Mgr. Miloš Krátký realizovat řadu kroků pro rozvoj školy, škola pod jeho vedením získává stále lepší pověst, což dokládají ohlasy z širokého okolí. U vítězné kandidátky se – podle nám dostupných informací – o srovnatelné či lepší výsledky a zkušenosti opřít nelze.  Proto si nepřejeme změnu na místě ředitele ZŠ a MŠ Nový Knín a touto peticí vyzýváme všechny kolegy, občany Nového Knína a zejména rodiče našich žáků, aby se připojili.

K hlavním důvodům našeho postoje patří následující:

1)      Hned v počátku svého funkčního období pan ředitel Krátký úspěšně čelil zcela nové a mimořádné výzvě v podobě covidové pandemie: zajištění bezpečnosti žáků, učitelů a dalších zaměstnanců školy, organizace distanční výuky a reakce na neustále se měnící vládní nařízení. Našim žákům se (na rozdíl od mnoha jiných škol v ČR) dostalo výuky prakticky v plném rozsahu. Po návratu do běžného režimu navíc poskytovala škola doučování v hlavních předmětech.

2)      Během další složité situace – vypuknutí války na Ukrajině a následném přílivu ukrajinských žáků – neodmítl žádného přijmout. Obratem zajistil výuku českého jazyka a neustále dbá na začlenění žáků do třídních kolektivů.

3)      Hlavním rysem současného vedení školy, kterého si vážíme jako zaměstnanci a který si uvědomují naši žáci i jejich rodiče, je, že máme dveře ředitelny stále otevřeny dokořán. Pan ředitel vytváří přátelskou a podporující atmosféru beze strachu. Je vždy otevřen diskusi. A stejně přistupuje k mnohde opomíjeným provozním zaměstnancům školy. I díky tomu má přirozenou autoritu, úctu a respekt.

4)      Prostředí školy prošlo pod vedením Miloše Krátkého a neustále prochází velkou proměnou: od rekonstrukce budovy, vybudování odborných přírodovědných učeben, přes modernizaci vybavení (projektory, interaktivní tabule), modernizaci tělocvičny, vybudování venkovní učebny a tělocvičny až třeba po nové (a žáky velmi oblíbené) relaxační zóny, jimiž reagoval na námět z žákovských rad.

V souladu s rostoucím důrazem na výuku informatiky využila škola grantové prostředky na nákup programovacích sad LEGO education, microbitů a ozobotů. Žáci rozvíjí logické uvažování atraktivní a zábavnou formou.

5)      Naše škola se díky iniciativě pana ředitele a podpoře nápadů ostatních pedagogů může chlubit množstvím vzdělávacích akcí, které umožňují dětem získávat poznatky zážitkovou cestou (exkurze do vědeckých center, prezentace technologií budoucnosti či naopak archeologický workshop apod.). Zvlášť velký důraz klade na zdravý pohyb dětí a pobyt venku, kdy organizuje sportovní a adaptační kurzy, tradiční turistické pochody, při nichž děti poznávají náš kraj, podporuje účast na sportovních turnajích, sportovní den aj.

6)      Se stejnou pozorností se pan ředitel Krátký věnuje provozu mateřské školy, a to jak po stránce personální, tak materiální. Školka získala spoustu nového vybavení interiéru i exteriéru, aby se zde naši nejmenší cítili dobře a měli dostatek nových podnětů a učících pomůcek.

Řadu dalších kroků pro rozvoj školy měl v plánu. Máme obavy, že rozhodnutí rady města naruší pozitivní klima ve škole a zastaví její rozvoj. Hrozí personální změny, které mohou mít negativní dopad na celkový chod školy i žáky.

Petice bude předána starostovi města Nový Knín Ing. Radku Hrubému.