Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Dedahad

/ #518 Žádost o pozastavení vyhlášky o povinném čipování a tetování psů

2014-01-19 20:47

http://www.spicove.cz/veterina/cipovani/male-psy-cipy-tlaci.php


Obracím se na Vás se žádostí o pozastavení vyhlášky do jejího pozměnění, neboť v současné podobě odporuje českým zákonům na ochranu zvířat proti týrání i elementárním zásadám etiky. Neberte, prosím, žádost jako zpětnou stížnost proti přijetí vyhlášky, neboť můj postoj je podložen informacemi, která Vám jako klíčovému iniciátoru vyhlášky, mně a podle mých informací ani nikomu v ČR nemohly být známy.

Sama aplikace čipu je naprosto bezbolestná a povedla se. Po několika dnech s čipem však mohu, přes nepřítomnost jakéhokoliv zánětu, otoku a bez viditelných stop na kůži, konstatovat, že čip "tlačí" a jeho přítomnost je často přítomna ve vědomí. Jde o velmi slabý, ale trvalý rušivý podnět, stejný vjem, jaký dává velká ("tribal") náušnice v uchu. Přestal jsem ji nosit proto, že vjem "tlačení" časem nemizí, ustupuje sice do pozadí, ale zůstává.

Na základě osobních tělesných vjemů prohlašuji (jsem ochoten v případě Vašeho zájmu dodat ve formě právně platného čestného prohlášení), že u zvířat (nejen psů), která mají "krk" či "šíji" zaznamenatelně menšího obvodu, než má v místě čipu moje předloktí - to jest od dvaceti centimetrů obvodu "krku" níže -, implantovaný čip musí způsobovat rušivé tělesné vjemy na hranici až za hranicí bolesti. Implantování čipu malému zvířeti proto musí být chápáno jako týrání. Proti týrání v ČR chrání zvířata zákon, a proto Vás jako iniciátora vyhlášky prosím o její pozastavení do vyjasnění metody, kterou lze identifikovat malá zvířata.

Vzhledem k tomu, že opět mohu srovnávat na vlastní kůži: Rozhodně je méně traumatizující několik minut trvající nepříjemná tetuáž než trvalý slabý vjem "tlačení" čipu.

Ze solidarity s vyhláškou týranými malými psy, nyní povinně v Praze čipovanými, si bohužel nemohu čip nechat vyjmout do doby, než vyhláška přestane platit. Nejen proto Vás prosím o urychlené jednání. Čip je nepříjemný v předloktí osmdesátikilového autora žádosti a pro tříkilového pražského krysaříka musí být podobný instrument za lopatkou utrpením. Přitom dosud nebylo podle informací magistrátu očipováno asi padesát procent psů v Praze. Proto by Vaše urychlené kroky mohly zabránit tomu, aby další malá zvířata byla z nařízení týrána.

http://www.spicove.cz/veterina/cipovani/male-psy-cipy-tlaci.php