za dodržování světového míru , ukončení války na Ukrajině.

Nepřihlášený uživatel

/ #23 THE TELEGRAPH: V UKRAJINSKEJ ARMÁDE SÚ FAŠISTI A ŽOLDNIERI

2014-08-13 14:40

http://www.nazorobcana.sk/zahranicie/cl-691/the-telegraph-v-ukrajinskej-armade-su-fasisti-a-zoldnieri

novinárovi sa podarilo dostať do tábora práporu Azov, ktorý bojuje proti povstalcom a vyslúžil si smutnú slávu jednej z najagresívnejších a brutálnejších jednotiek v celom tomto vojenskom konflikte. Členovia Azovu sa „vyznamenali“ aj múčeniami a popravami nielen príslušníkov domobrany, ale aj civilistov. Práve členovia tohto práporu najčastejšie ostreľujú autobusy s utečencami, ktoré smerujú ku štátnej hranice, aj keď tieto autobusy sú označené obrovskými červenými krížmi medzinárodnej organizácie Červeného kríža a taktiež gigantickými nápismi – Deti. Aj tak strieľajú...  

Britský novinár práve prízvukuje, že prápor Azov ma najhoršiu reputáciu zo všetkých. Túto „vojenskú jednotku“ za jej brutalitu nenávidia povstalci a nemá žiadnu dobrú reputáciu ani v radoch samotnej ukrajinskej armády: s členmi Azovu nik nechce mať nič spoločné. Momentálne sa prápor Azov zúčastňuje na obkľúčení Donecku.

„Áno, som nacista!“

Redaktor The Telegraphu zdôrazňuje, že prápor Azov používa neonacistický symbol „vlčí hák“ na svojich vlajkách a uniformách a jeho muži otvorene vyjadrujú svoje antisemitské názory a to, že bielu rasu považujú za nadradenú ostatným. „Áno, som nacista,“ hovorí 23-ročný vojak s prezývkou Fantom, bývalý právnik, v maskáčoch a s kalašnikovom v rukách. Pred britským novinárom trochu zjemňuje svoje rasistické videnie sveta: „Nechovám nenávisť k iným národom, ale myslím si, že každý národ by mal žiť vo svojom štáte.“

Štáb práporu sa nachádza v priestoroch vily, ktorá pred ozbrojeným štátnym prevratom vo februári tohto roka patrila zvrhnutému prezidentovi Viktorovi Janukovičovi v meste Urzuf na brehu Azovského mora. Patrila mu od čias, keď bol ešte gubernátorom regiónu. Pred vstupom do práporu Azov, nováčikovia absolvujú dvojtýždňový výcvik. Zbrane a oblečenie zabezpečuje ministerstvo vnútra alebo sponzori. Cvičia ich väčšinou zahraniční inštruktori – z USA, Izraelu, škandinávskych krajín.

„Misia bielej rasy“

Ďalší svalnatý chlap v čiernom tričku a maskáčoch, ktorý sa predstavil ako pán Bilecký, prezradil, že predtým bol prápor Azov jednotkou peších vojakov, ideálnou pre vojenské operácie v meste. Tento 35-ročný veliteľ začal vytvárať prápor hneď potom, čo vyšiel z basy v Kyjeve. Odmieta, že vtedy niekoho zabil, tvrdí, že to bola „politická provokácia“.  Bilecký je taktiež lídrom extrémistickej skupina Sociál-nacionálne zhromaždenie. „Historickou misiou nášho ľudu v tento kritický moment je viesť zástupcov bielej rasy z celého sveta do záverečnej križiackej výpravy za prežitie,“ tvrdí Bilecký.   

Britský novinár počas tohto „pobytu“ v prápore Azov jednoznačne zistil, že gro práporu tvoria fašisti, neonacisti a západní žoldnieri. Redaktor píše, že to zjavne diskredituje kyjevskú vládu. Zúčastnil sa dokonca na pohrebe jedného z členov práporu Azov. Na vlastné oči videl, ako jeho spolubojovníci, ktorí sa prišli rozlúčiť s padlým, neskrývali, že sú nacistami, Jeden z nich mal dokonca znak SS vytetovaný.

Veľa žoldnierov

Britský novinár podčiarkol, že Azov dokázal prilákať do svojich radov veľa cudzincov. V zostave Azovu bojujú Američania, Íri, Taliani, Gréci a občania Škandinávie.Jeden z nich,  Mikael Skillt, bývalý ostreľovač švédskej armády, momentálne trénuje nováčikov na základni v Urzufe. „Keď som uvidel protesty na Majdane, uvedomil som si chrabrosť a utrpenie týchto ľudí, Zobudil sa vo mne vojak. Ale veľa nevybojujete s palicami a kameňmi. Mám nejaké skúsenosti a myslel som, že by som tu mohol pomôcť,“ povedal britskému novinárovi. Dodal, že dostáva žold 100 libier mesačne a neskôr plánuje ísť do Sýrie.

V závere svojho článku britský novinár, ktorý jeden z mala západných novinárov napísal pravdu, prízvukuje, že v radoch ukrajinskej armády bojuje veľa fašistov, nacistov, kriminálnikov a žoldnierov, Majú svoje metódy a sú to ľudia, ktorí nepoznajú zľutovanie ani nad povstalcami, ani nad civilistami. Zdôrazňuje, že podobní vojaci, ako sú v prápore Azov,  diskreditujú vládu v Kyjeve a vlastne sú i dôvodom, prečo je nazývaná fašistickou chuntou.