Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Nepřihlášený uživatel

/ #5439 Zeman a Chovanec vycházejí vstříc extremistické menšině, říká farář

2015-11-11 20:29

Zeman a Chovanec vycházejí vstříc extremistické menšině, říká farář

11. listopadu 2015  18:10

Evangelický farář Mikuláš Vymětal byl první, komu se uprchlíci ze záchytného zařízení v Drahonicích svěřili se svou protestní hladovkou. Jejich důvěru si získal již dříve, protože se jim dlouhodobě snaží pomahat.

Je to vaše osobní iniciativa, či církve?
Obojí. Českobratrská církev evangelická mě pověřila dělat faráře pro menšiny. V rámci tohoto úkolu jsem počátkem srpna pořádal demonstraci za propuštění uprchlíků z Bělé, což vedlo k tomu, že jsme je v pracovní skupině začali také navštěvovat.

Na protestních akcích zaznívají radikální názory o okamžitém vyhoštění uprchlíků, uzavření hranic. Vyslovuje to i řada politiků. Jak tento postoj vnímáte?
Já se především osobně setkávám s přesným opakem - s lidmi, kteří cítí s uprchlíky soucit a chtějí jim pomáhat, což je podle mého názoru normální a většinový evropský přístup. Podle mého názoru se radikalizuje jen malá část společnosti. Prezident a ministerstvo vnitra vychází právě této extremistické menšině nepoměrně vstříc a strach ve společnosti spíše posilují. Domnívám se, že většina české společnosti pociťuje spíše soucit spojený s obavami, a je na politicích i církvích, aby nepodložené obavy rozptylovali a přiměřeně reagovali na ty podložené.

Zdroj: farar-mikulas-vymetal-o-uprchlicich-v-drahonicich