Podpora znovuzavedení trestu smrti v ČR

právnik

/ #416

2018-07-31 11:45

Pani/slečna Pišteková, naozaj by som uvítal, keby ste sa zdržali toho strašenia ľudí v druhom odseku vášho textu. Áno, ľudia sa oprávnene boja kriminality, ale vôbec to nesúvisí s absenciou trestu smrti.

V treťom odseku textu uznávate, že justičný omyl sa stať môže, no vzápätí argumentujete, že takáto pravdepodobnosť je vďaka pokročilej technike nízka. Áno, súhlasím s vami, že pravdepodobnosť justičných omylov je nízka. Ale nízka sa nerovná nulová. Čo myslíte, čo je horšie - odsúdenie nevinného na trest smrti, alebo oslobodenie vinného?

V treťom odseku tiež spomínate ekonomický aspekt trestu smrti. Poviem vám to takto, nižšie náklady na trest smrti sú asi najväčším mýtom, aký okolo tohto trestu koluje. Jasné, že pištoľ a náboje sú lacnejšie ako náklady na život odsúdeného vo väznici. Musíte si však uvedomiť, že každá rozumne uvažujúca spoločnosť by trvala na tom, aby bola pre povolenie trestu smrti v prípade toho - ktorého prípadu preukázaná vyššia pravdepodobnosť spáchania trestného činu. To by, samozrejme, znamenalo ďalšie náklady. A napokon by sa vina ani nemusela kvalifikovane preukázať a páchateľ by bol odsúdený na trest odňatia slobody, eventuálne oslobodený. Takže zbytočné náklady.

V štvrtom odseku kritizujete vysokú úroveň garancie ľudských práv pre obvinených. Zabúdate však na prezumpciu neviny. Kým nie je vyslovená vina, na obvineného sa hľadí ako na nevinného - teda na "slušného občana", ak už máte potrebu takto triediť ľudí. Justičné práva neslúžia na to, aby sa mohli "beštie a grázlovia" ľahšie dostať na slobodu. Slúžia predovšetkým na to, aby sa nevinný nestal obeťou justičného systému. 

A ešte jedna vec. Aj "beštie a grázlovia" sú ľudia (viem, pod vplyvom emócii to niekedy tak nevyzerá, ale sú). Aj keby niekto brutálne mučil a zavraždil osem detí, ZASLÚŽI si spravodlivý proces a ZASLÚŽI si, aby boli jeho ľudské práva dodržiavané. A za tým, čo som povedal, si stojím, hoci viem, že mnohí ma po týchto slovách označia za beštiu, ktorá obhajuje práva zločincov. Nie, ja si však na rozdiel od niektorých myslím, že ľudské práva prináležia v plnom rozsahu všetkým. Tak slušným ľuďom, ako aj zločincom. 

Hoci viem, že názor, ktorý som v tomto príspevku vyjadril, sa veľmi nezhoduje s väčšinovým názorom ľudí, ktorí by najradšej sypali soľ do rán každému, voči komu sa vznesie obvinenie, ale aj tak sa nebojím a nehanbím sa zaň.

Nech sa páči, môžete ma začať pranierovať.