Moravská televize - sídlo Brno

Vladimír Olšanský
Autor této petice

/ #75

2012-02-14 21:58

Sám píšete, že máte "základní povědomí o Slezsku". Tak si laskavě doplňte vzdělání stejně tak, jak jsem musel udělat já, protože české školství už od vzniku ČSR v roce 1918 moravské dějiny nevyučuje.

Morava měla svou samosprávu do roku 1918 a pražská vláda tak, jak porušila dohody se Slováky a příkarpatskými Rusíny ohledně jejich samosprávy, sebrala samosprávu i Moravě. Podobně se zachovala k místním Němcům. Snažila se o tvrdý centralismus, ale když se proti zamýšlenému župnímu systému rozhodně postavili především Moravané, uměle vytvořili zemi Moravskoslezskou se zemským prezidentem podřízeným ministerskému úředníkovi v Praze. Komunisté v roce 1949 zrušili i tuto pseudosamosprávu, kterou Vy chcete vrátit. Kdybyste znal dějiny, mohl byste oponovat, že země Moravskoslezská tu byla kdysi předtím - ano, za Rakouska, krátce a v jiné podobě. Kolik skutečných Slezanů je v místech, která původně byla většinou moravská, poté osídlena Němci, kteří byli odsunuti a přišlo sem obyvatelstvo z vnitrozemí? Slyšel jste vůbec někdy někoho mluvit slezsky? Se svými názory vycházejícími především z neznalosti byste mohl požadovat obnovení Protektorátu Čechy a Morava. Připomínáte Jesenicko. Víte vůbec, že v Jeseníku se mluví stejnou variantou hanáčtiny, jako v obcích podél toku Hané?

Vás děsí mé názory, které vůbec neznáte. Jsem zcela tolerantní člověk, ale jsem Moravan a nebudu mluvit za žádné Slezany, protože nikdo mně nedal právo za ně mluvit. V mezinárodní politice se tomu říká vměšování se do vnitřních záležitostí jiného státu. Jasně jsem Vám napsal, že ostravská televize má vysílání v polském jazyce. Nevím, oč Vám tedy jde. Na území Moravy žijí také například Řekové a Bulhaři. Moravská televize bude moci klidně vysílat i v jejich jazycích, když o to oni budou mít dostatečný zájem. Nebo ve vietnamštině. Máme svou televizi? Nemáme. Tak se napřed snažme ji mít.

Já Vám nic nepodsouvám, to Vy pořád cosi vymýšlíte. Stejně tak byste mohl požadovat, aby Moravané mluvili za Mauretánce. Že nejste Slezan, jste na sebe prozradil sám tím, co píšete. Oháníte se KSČ, že by se mělo na cosi navazovat. Tady se ale nezabýváme státoprávním uspořádáním ani komunistickými malými kraji, které tu máme v mnohem horší podobě znovu. Toto je petice za Moravskou televizi. Jmenujte mně jednoho jediného představitele Slezanů, o kterých neustále píšete. Nemám námitky proti tomu, aby se se mnou spojil a požadovali jsme Moravskoslezskou televizi společně.
Přeji hodně úspěchů při hledání takového představitele Slezanů.
Toto je do té doby moje poslední odpověď Vám. Když jste tak chytrý, mohl jste petici založit Vy sám.