Požadujeme navýšení rozpočtu Slezského divadla v Opavě

Nepřihlášený uživatel

/ #145

2012-03-11 00:44

Jako Japonka, která miluje českou zemi, Opavu a Slezské divadlo, s přáním, aby zdejší divadelní operní soubor dále hrál kvalitní, zábavné krásné inscenace, podporuji tuto petici.
Zítra v 14 hodin 46 minut (v Čechách 6 hodin 46 minut) tomu bude rok, kdy postihla Japonsko obrovská přírodní katastrofa. Při ní zahynulo přes 15 tisíc a zranilo se přes 3 tisíce lidí a hodně měst bylo zničeno. Byli jsme všichni ohromení silou přírody. Dostali jsme podporu z celého světa a začalo obnovování postižených oblastí. Od Čechů přišlo také hodně srdečné podpory. A to od opavských občanů taky. Moc jsem za to vděčná.
V létě 2011 pozůstalí, kterým zemřeli synové, dcery, muži, ženy, bratři a sestry, přátelé, učitelé nebo žáci a občané, pořádali v postižených městech plných trosek své tradiční festivaly jako obvykle. Dělali je v slzách duševně spojeni se zemřelými. Jejich síla, jak si mezi sebou pomáhají a podporují se k obnovení svých měst, jejich síla k životu naopak i nás posiluje.

Slezské divadlo je sice nejmenším divadlem v tomto státě, jeho operní soubor je však pro svou kvalitu přirovnáván k „Popelce české opery“ a je symbolem opavského města. Kdyby tu nebylo divadlo, my Japonci bychom se nemohli ani s Opavou seznámit. Když jsem rozeslala informaci o této petici, hodně japonských známých sbíralo a poslalo mi podpisy nebo se podepsalo na této stránce. Vidím v podpisech také hodně významných jmen (např. předsedu Japonsko-české společnosti, předsedkyni Společnosti japonsko-českého přátelství nebo bývalého japonského velvyslance v ČR). Také mě překvapil podpis paní Yuriko Kuronuma, která žije v Mexiku a uvedla tam v roce 2005 inscenaci opery Yuzuru v japonském originále s cizími zpěváky poprvé na světě. (Děkuji, paní Kuronuma!). Právě Slezské divadlo provedlo stejně obdivuhodný čin v roce 2007 podruhé na světě a poprvé v Evropě. Opavská inscenace Yuzuru se líbila opavským občanům a měla velký úspěch v Praze i v Japonsku. Přes toto divadlo se Opavě otevřela cesta do světa: takto myslíme Japonci. Má orchestr s čistou harmonií, velmi kvalitní sbor, sólisty, kteří dokážou vnímat podstatu hudebního díla a interpretovat je... Je to nádherný operní soubor. Také na Festivalu hudebního divadla získal různé ceny třeba za inscenaci Dialogy karmelitek nebo Loupežníci a tím dokázal svou vysokou kvalitu. Nedávno uváděl nádherné Lisztovo oratorium Christus: zazněl překrásný nebeský tón. Pravá hudba dokáže spasit duše. Právě proto je nutno zachovat a chránit uměleckou kulturu.

Jestli opavské město a jeho občané budou nadále chránit a pečovat o toto nádherné divadlo, věřím, že v budoucnu Opavu napadne ještě něco krásnějšího. Snad tato petice s podpisy dokazuje tu podporu lidí, kteří to právě také tak myslí. Není tomu tak?

Dozvěděla jsem, že se vydal grant 91,000,000 korun z Evropské Unie pro rekonstrukci Slezského divadla. A považuji za absurdní, že divadlo, které v dalším roce po rekonstrukci dostalo rozpočet 68,000,000 korun, kvůli nedostatku pouhých 2,500,000 korun propustilo hodně hudebníků. V nich jsou sólisti, které občané milovali a kteří dostali cenu opavské Thálie, a také členové sboru, kteří milovali své divadlo a pro ně hrávali a zpívali na jevišti v nenápadných rolích. Proč se nemohl najít jiný způsob, jak si vzájemně pomáhat a podporovat se pro prospěch svého divadla? Samozřejmě je někdy nutné se bránit: ale věřím, že když všichni budou přemýšlet o ostatních a nešetřit své síly a podporu pro řešení, jak to dělají lidé postižených měst v Japonsku, zvýší se tím kvalita divadla a i prospěch opavského města. Z tohoto ohledu vysoce cením tuto petici (podpisování). Opavští přátelé a všichni milovníci hudby na světě, jen tak dál!
Masako Nakajima