Zachraňte kulturu 2013

Socka

/ #440

2013-02-14 17:33

Dochází ke zmatení jazyků. I peníze jsou zboží. I kutura je zboží. Dokonce kulturní průmysl. Definice sebelepší neudělá z tzv. kultury nic lepšího, než jakým zbožím právě je. A cena toho zboží právě klesá. S klesající poptávkou. Vymanit (osvobodit) se z koloběhu zboží a peněz v kapitalismu (to netušili, co dělají v r.89?) se daří jen nemnohým. A pokusy o tzv. nekomerční produkci je stejně přimějí (jako třeba D.Č.), aby ohýbali nakonec hřbety a natahovali přeuctivě dlaň k almužně. Proto tak pláčou v Lucerně na pravým hrobě. Jsou na tom jako chudáci v novinách a časopisech Bakaly, Ringieru Springera či Pawlowského a dalších. Kanada aspoň zakázala Američanům investiční vstupy do Kanadských tiskovin. A basta! Ale podpořila blahé paměti zase Sixty-Eight Publishers Škvoreckých.
Koníček ano, "osvobozuje" po práci na chvíli. Zejména po práci v tzv. sféře nutnosti. Bez ní se nanajíte, nezatopíte si, nezasvítíte si, ani petrolejkou, a nikam nedojdete, neřku-li nedojedete, nikdo vás nepohřbí, nikdo vás "neosvobodí" od odpadků.
Zatímco "nadstavba", tedy zbytné, ale tzv. svobodné umění, volná noha, "cochcárna", bývala snem i Českého Honzy a každého vyčuránka. Zatímco Ota Pavel se přivazoval za nohu ke stolu, aby vydržel "v práci". Vydrží ovšem navěky i na trhu. Dobrá umělecká činnost je taky práce, ale už často (i do šuplíku) práce svobodná. Osvobozená domácnost, chcete-li. Marxův (často majiteli těchto výsad vysmívaný) model všestranně rozvinutého člověka jako umělce z Ekonomicko-filosofických rukopisů, ať se vám to líbí nebo ne!, platí a bude platiti. Dokud lidstvo nevymře na blbost. Jenomže při "nespravedlivé dělbě práce a před-rozděleném (ne jenom pře-rozděleném) bohatství si to užívají stále jen někteří." "Pokud bude můj švec (nebo to byl krejší?) žít ve stejných podmínkách jako já, cítit jako já, stýkat se se stejnými lidmi jako já a bude mít vzdělání jako já, bude psát jako já." (Stendhal) "A k čemu jsou tvé řeči, Sókrate!, když za ně nebereš peníze? Tak jako já? Jakou pak mají cenu?" "Zisk pro mě nejsou peníze, ó Hippio Velký, ne-li Největší, zisk pro mě je, že rozhovorem získávám přátele." "Ale já se s tím, kdo mi nezaplatí, nebavím, ó Sókrate!" "Ano, Největší z největších a nejbohatší z nejbohatších, uctívaný Hippio, ale ty se pak musíš bavit s tím, kdo ti zaplatí! Zatímco já se bavím jen s tím, s kým chci! Ó Hippio!" To říkal u ševce Šimona naproti Kerameikonu a dodal hledě tam: "Při psu, a u Dia, tady je věcí, které nepotřebuju!!" Egon Bondy se mi jednou U dvou Slunců svěřil, že miluje Zenónovo (stoika) rozhodnutí, vybírat od bohatých astronomické vstupné na své přednášky (Clinton to teď dělá taky, ale "po svém"...), dokonce je nevpouštěl do amfiteátru. Míval pak u vchodu fronty VIP ... Nepřipomíná Vám to náhodou maximu "nepúšťat na saka?" Ani náhodou? To nevadí.