Zachraňte kulturu 2013

Vrátný

/ #447 S úcotu a noblesou

2013-02-15 12:55

Šoural jsem se za Dědečkem do PENu. Bych též podepsal petici, by Jeho Jasnost odstoupila. V Klementinu kolem vrátnice jsem musel lhát. Že jdu bádati. Pak šoural jsem se 3km chodbou. Pak vlevo. Měl být vpravo. Pak výtah. Dřevěný, rozhrkaný. Pak 3. nebo 4.patro? Dál schody. A žebřík do 5.p. Jak z Pytlákový schovanky. Tedy praktikábly. Půlmetrové. Sípám. Nedovolám se pomoci. Holí zahakuji se za Hakla. Zdvihl mě. Vytáhl za loket nahoru. Mám odřená kolena. Vykloubený loket. Dobrák mě dorval do Věže ze slonoviny. Na oltář literatury. Jak sem vytáhnou Arthura Millera? Jak Tlustou 50 odstínů šedi? Jak Czendlika se Szczygielem na zádech? A Otce Duku?
Na Zlatém kříži Na Můstku to bejvalo jiný kafe! Mříže, sklo, chrom, zlato , stříbro, kožená křesla... Moje sci-fi aerodynamická kukaň vrátnýho!
Nechtějí podpis! Nepoznali mě! Prej provokatér! Kristepane, jak se teď dostanu dolů?! Zas mezi lid?!" "Skočte si, Vaše Jasnosti!" slyším noblesní hlas. Bydlím v "králikárně". A pocházím z "teletníku", z rodiny. Naštěstí pod "žebříkem" Duka. Spadl jsem do měkkého...