PETICE na podporu Kláry Vítkové - Rulíkové (paterčata)

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#351 Držme se znění petice. Máme dostatek relevantních informací? Já čas mám, s petic

2015-02-10 15:39

Držme se znění petice. Máme dostatek relevantních informací?  Já čas mám,  s peticí souhlasim 

Klára Vítková Rulíková

Jak došlo ke kontaktu s rodiči paterčat?
V dubnu mi volala redaktorka České televize Bára Straňáková, že si našla na internetu naši stránku www.dvojcata.cz, a řekla mi, že v Podolí, kde pracuje její otec jako lékař, leží maminka, která čeká paterčata. Ptala se, jakým způsobem by šlo této mamince pomoct a co my, tehdy ještě Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat, pro ni můžeme udělat. Vysvětlila jsem jí, že mamince nemůžeme pomoci finančně (což byla jedna z otázek), ale můžeme jí poradit, na co všechno má nárok. Dala mi na maminku telefon a já se se Sašou spojila. Pak jsem za ní do porodnice jezdila po práci několikrát týdně a stala se její tiskovou mluvčí.

Co jste musela nejvíc řešit?
Ze začátku jsme se soustředili na sociální dávky, na které má Saša nárok. Pomáhala jsem jí vyplňovat formuláře a informovala ji o nároku na pečovatelku dle zákona o sociálních službách. Protože jsem v té době řešila na Středočeském kraji problémy se zajištěním pečovatelky pro trojčata, upozornila jsem krajský úřad, že se mají narodit paterčata, a začali jsme se společně připravovat na poskytování péče této rodině. Se Sašou jsem také chodila na důležité lékařské kontroly, připravovaly jsme se na kojení, domluvila jsem s firmou Medela zapůjčení nemocniční odsávačky zdarma na dobu půl roku atd.

Dá se shrnout, co se vašemu Klubu podařilo pro paterčata zajistit?
Nevím, zda si vzpomenu na všechno, ale nejprve jsme oslovovali různé sponzory (na plenky, dětskou výživu, auto, kočárky apod.), z nichž většina bohužel odmítla. Až firma kocarky.cz poskytla rodině kočárek včetně autosedaček a zajistila i sponzora na dětské postýlky. Klub vyhlásil veřejnou sbírku pro rodinu paterčat a otevřel a zveřejnil transparentní účet. Ve spolupráci s Rodinným centrem Milovice jsme vyhlásili sbírku potřeb (oblečení, hračky atd.). Plenky byly zajištěny jinou firmou pro děti až do dvou let. Podařilo se zajistit i další sponzory, kteří se ozvali na základě vyhlášené sbírky – ti dodali zařízení bytu, fólie na okna, oblečky a povlečení šité na míru apod. Získali jsme peníze od Nadace Naše dítě, Nadačního fondu Albert a Nadačního fondu J&T i od MPSV na zajištění sociálních terénních pracovnic pro rodinu, protože dle zákona o sociálních službách pečovatelky nejsou chůvy a nemohou pomáhat s péčí o děti. Od ledna jsme se zapojili i do programu Úřadu práce a zaměstnáváme v rodině babičku (a od září dětskou zdravotní setru) v rámci aktivní podpory zaměstnanosti. Asi nejdůležitějším počinem byl kontakt se štábem ČT a domluva na časosběrném materiálu

Odpovědi

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2015-02-10 16:15:45


Andrea

#357 Re: Držme se znění petice. Máme dostatek relevantních informací? Já čas mám, s petic

2015-02-10 16:40:13

#351: - Držme se znění petice. Máme dostatek relevantních informací? Já čas mám, s petic 

 Nepřihlášený uživatel bohužel trpí nedostatkem vlastní slovní zásoby a využívá jen trapně opsaných vět a kopírováním.