PETICE na podporu Kláry Vítkové - Rulíkové (paterčata)

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#1097 Re: Re: NEPODEPÍŠI

2015-02-23 18:16

#1096: - Re: NEPODEPÍŠI 

Bohužel zdomácněly výrazy odebrat děti od "sociálních pracovnic" i samotné úřednice MPSV. Děti mohou být svěřeny do jiné péče např. z důvodu týrání, vážné nemoci v rodině, když jde rodič například do výkonu trestu, ve většině případu jde o dočasné řešení situace. Z důvodu sociálních to být nemůže. A vyhrožovat takovým argumentem není na místě.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#1098 Re: Re: Re: NEPODEPÍŠI

2015-02-23 18:30:16

#1097: - Re: Re: NEPODEPÍŠI 

 Jo,řekněte to hodný tetě Petře.


Nepřihlášený uživatel

#1099 Re: Re: Re: NEPODEPÍŠI

2015-02-23 18:34:12

#1097: - Re: Re: NEPODEPÍŠI 

a co kdyz matka s pecovatelskou sluzbou nespolupracuje  a babicka pecovatelku zmlati?

navic matka s ditetem v naruci do pecovatelky strci tak az upadne a otec k tomu rve?

 To má samozřejmě negativní dopad i na děti, které v těchto rodinách žijí. Počet dětí ohrožených ze sociálních důvodů odebráním z rodiny roste i v krajích s vysokou nezaměstnaností a chudobou. Pokud se rodiny a jejich živitelé do této situace dostanou, ocitnou se často do začarovaného kruhu. "Nemají práci, přijdou o bydlení a v konečném důsledku se nemohou postarat o děti," říká programová ředitelka organizace SOS dětské vesničky Jindra Šalátová.

Finance samozřejmě nejsou jediným důvodem, který vytrhává děti z rodinného prostředí. Patří mezi ně i závislost rodičů na alkoholu, drogách či herních automatech. "Většinou se jedná o souběh více okolností," míní Petr Lužný.

Podle zkušeností sdružení ovšem stojí sociální důvody za většinou případů, které neziskové organizace řeší. "Materiální nouze a související neschopnost zajistit potřebné životní podmínky pro dítě se začíná týkat i rodin ze sociálních skupin, které nebyly donedávna považovány za problémové," říká Jindra Šalátová. Nejvíce jsou podle ní ohroženi lidi bez stálé práce, neúplné rodiny a rodiny se třemi a více dětmi.

Pomoci řešit by to podle ní mohly neziskové organizace zaměřující se na různé sociální programy, například finanční, pracovní a jiné poradenství. V některých krajích jich je podle sdružení dostatek, v některých krajích tyto služby ovšem chybějí. "Snažíme se proto rozšiřovat naše služby v oblastech, kde máme relevantní informace o potřebnosti," říká ředitel vesniček Petr Lužný s tím, že jde o Karlovarský, Olomoucký, Zlínský, ale i okrajové části Středočeského kraje.