MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#60639 Kalousek má naprostou pravdu...

2015-10-07 18:17

Elektronická evidence tržeb prošla do třetího čtení. Podle Kalouska je nový systém "balkánská kravina"

Elektronická evidence tržeb by měla politický smysl jen tehdy, pokud by byla jednorázově zavedene pro všechny a to skutečně pro všechny a v žádném případě by neshromažďovala jednotlivé položky (čeho se platba týká), ale jen sumární součty, které by samozřejmě stačily. 

Tam by se pak dalo uvažovat o tom, že by to mohlo mít smysl, neboť pak by občan vždy účtenku dostal a mohlo by se tedy stát pravidlem, že by také účtenku požadoval. 

K největšímu úniku z platby DPH a platby ze zisku ovšem dochází přesně tam, kde se "zákazník" s "prodejcem" "dodavatelem" dohodne na tom, že on neni zákazník a druhý není prodejce a dodavatel. Prostě si jen pomáhají, cosi si předvávají a žádné doklady o tom nepíší  - jakási sousedská výpomoc. 

Tomu ale žádný natož balkánský cirkus StBáckého pionýra Babiše nemůže zabránit a dokonce by tomu ani nezabránil systém, který by smyl měl. To je prostě realita světa a daní obecně. 

DPH je navíc daň původně myšlena jako dań kontrolní, neboť přes přiznání k DPH se dá v podstatě velmi přesně odhadnout, jak na tom daná firma je, jaký by měla vykázat zisk, jak velký má obrat. Dvě sazby navíc mají smysl, neboť původně oddělovi kolik firma utratí za služby a kolik utratí za vstupní "materiál". Taková kontrola rozhodně stojí za to, aby se systém provozoval, neboť se jeho provoz zaplatí hravě z oné daně jen tím, že se část získává a část odvádí a tedy velká část peněz je stále na účtu. Bohužel se tento skutečný smysl této daně "tak nějak v čase vytratil" a je to jen vítaná příjmová daň. 

Odpovědi

Vlastenec

#60640 Re: Kalousek má naprostou pravdu...

2015-10-07 18:18:26