Požadujeme prošetření vyučovacích metod učitelky Petry Štěpánové

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#1103

2016-03-02 22:57

#1076: Grizzly - Re: Re: Re:  

 Do Československa 3.armáda vstúpila 18. 4. 1945 pri meste Aš a pred porážkou Nemecka dosiahla líniu Karlovy Vary – Plzeň – Český Krumlov. Patton veľmi chcel oslobodiť Prahu, ale vrchné velenie mu to kvôli dohode so Sovietmi nepovolilo. Patton kritizoval Eisenhovera a Bradleyho za prílišné ustupovanie sovietským požiadavkám. Ihneď po skončení bojov predpovedal aj rozpory medzi Spojencami a chcel pokračovať v oslobodzovaní krajín východnej Európy, aby sa nedostali pod nadvládu Sovietskeho zväzu.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#1131 Re:

2016-03-04 08:59:37

h #1103: -  

  Patton nevěděl o polických dohodách.USA později přiznaly, že jim šlo , na rozdíl od VB, která uplatňovala na jednáních i politický zřetel, jen o vojenské hledisko . A to bylo v té demarkační čáře, aby se nestřetly americká a sovětská vojska proti sobě. 

Na Bradleyho otázku: „Proč chce každý muž z 3. armády osvobodit Československo?“ Patton odpověděl: „Češi jsou našimi spojenci a jejich ženy jsou současně mimo zákaz o sbratřování se s místním obyvatelstvem".

Patton měl trochu smůlu. Nemohl se vylodit v Normandii v první vlně. Nesměl vstoupit jako první do Paříže. V září 1944 dostal před jeho plánem postupu do Německa z jihu přednost Montgomeryho nesmyslný plán na obsazení mostů v Arnhemu a Nijmegenu. Neúčastnil se jako první přechodu přes Rýn. Nedostal svolení k útoku na Berlín. I Vídeň mu „vyfoukli“ Rusové. Muselo být pro něj, jako generála k uzoufání... Tak mu zbyla už jen ta Praha…

Po skončení války dostal Patton na tiskové konferenci dotaz, proč neobsadili Prahu. Odpověděl : „To vám mohu říci docela přesně. Protože nám bylo nařízeno ji neobsazovat.“  Vrchní velitelé amerických vojsk totiž  Pattonovi zabránili v postupu na Prahu v domnění, že Rudá armáda již zahájila operaci na osvobození Prahy. Už byl jasný konec války a trochu zavládl zmatek.  Rudé armáda se v té chvíli ještě těžce  probíjela přes německé obranné linie v okolí Drážďan.... A američané se zatím v čistých a padnoucích uniformách tedy sbratřovali s českými ženami... 

Tady se pořád míchají dvě věci, což bohužel nechápe ani paní učitelka: Politický zápas a vojenský. A o ten politický vliv USA v té době nijak nestály.  A vojensky to bylo dohodnut takto. A celý Patton na tom nemohl nic změnit. 

Tak se to snaží změnit po 71 letech svými bláboly nějaká  Štěpánová.